diacritice.ro – poate cel mai bun layout de limba română

Acum ceva vreme am dat peste poate cel mai mişto layout de tastatură pentru diacritice. “Ă”-ul era a+alt dreapta, “â” era q+alt dr, ş era s+alt d, î-ul era i+ alt-dr, iar ţ-ul era, simplu, t+alt-dr. Nu mai trebuia sa fiu atent la inversarea tastelor y şi z, nu mai trebuia să reînvăţ poziţia caracterelor speciale, totul era perfect, era cum trebuia să fie făcut de la bun început de deştepţii care s-au gândit că e mai ok să ameţească tot layout-ul tastaturii în loc să-l adapteze, să construiască peste ceea ce era deja existent. Ce mai, era singurul layout cu care puteam scrie cursiv  cu căciuliţe şi virguliţe (bine, sedile).

Când am vrut să-l instalez pe un alt calculator şi am vrut să descarc ultima versiune, am observat că site-ul diacritice.ro este mai mult sau mai puţin picat. Nu mergea nici homepage-ul, nici calea directă către fişier, aşa că m-am pus pe săpat temeinic prin directorul cu kituri până când l-am găsit pe ‘ăl vechi şi bun.

Cum sunt ferm convins că nu eram singurul nebun care sa folosească layout-ul ăsta, m-am gândit că ar fi util să-l pun şi la dispoziţia celorlalţi, care poate nu au fost într-atât de prevăzători încât să-i facă o copie de siguranţă, aşa că l-am urcat aici, pe blog.

Dacă deranjează pe cineva (mă gândesc aici la autor), îl dau jos. Până atunci, clicky-clicky pentru download (cu avertizările de rigoare, anume că nu sunt responsabil dacă în urma instalării vă moare căţelul, vi se împiedică boii de la bicicletă, vă explodează calculatorul, vă ia foc tastatura, etc.).

4 thoughts on “diacritice.ro – poate cel mai bun layout de limba română

 1. SilviuB

  Trebuie sa-l incerc si eu. Pentru diactirice foloseam exclusiv convertorul online de pe site-ul de mai sus si de fiecare data cand scriam ceva ce-mi placea si mie, pac! gatweayerror, text aruncat pe apa sambetei

  Reply
  1. rasebo Post author

   M-am obişnuit atât de tare cu el, încât a devenit periculos să scriu mail-uri pe un calculator care nu are layout-ul ăsta instalat.

   Fără, alt+s înseamnă “Send”, cu el instalat însemană litera “ş”.

   Reply
 2. armamortala

  rasebo, ăla nu este vreun layout special. Îl poți găsi și în Windoze 7. La Region and Language, la Keyboards trebuie să alegi varianta Romanian ( Programmers ). Dacă nu mă înșală memoria parcă și prin XP era prezent layout-ul ăsta de tastatură.

  Reply
  1. rasebo Post author

   A, super, nu ştiam. Mersi.

   Îl foloseam de pe vremea XP-ului (ştiu că m-am uitat atunci după alte layout-uri şi parcă nu erau), iar pe W7 nu m-am mai obosit să mă uit prin lista aia.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.