Miva e un laborator foto din Bucureşti, de pe lângă Piaţa Lahovari, destul de apreciat pe dulcile noastre plaiuri mioritice. La Miva-Foto (sau photo, dracu să-i ia) mi-am developat până acum vreo 2-3 filme şi, multumit fiind de rezultate, am zis să scot pe hârtie, tot la ei, nişte fotografii digitale.
Cum am zis mai sus, developarea filmelor şi scanările au ieşit ok. Cu print-urile digitale, totuşi, altă poveste – cele alb-negru au ieşit verzi. Adicătelea ca mai jos, că avem şi poze. Când i-am întrebat de ce, mi-au trântit-o pe aia că aşa le-am procesat io. Am ridicat din umeri, mi-am zis că asta este, sunt eu dudă şi le-am făcut verzi. În aceeaşi zi, trec pe la un DTP cu jpeg-ul şi cu print-urile, şi îl rog să-mi spună unde am dat-o-n bară. Pula, fişierul e ok, trebuia să iasă a/n.
Mai trag o fugă pe la Miva, îi cer celui care opera aparatul un profil de culoare, ceva, şi-l întreb ce anume pot face pentru a nu-mi mai ieşi fotografiile verzi. Îmi răspunde că nu trebuie să fac eu nimic, doar să le zic data viitoare că tre’ să fie a/n şi se rezolvă.
Buuun, trec nişte săptămâni şi zic să le mai dau o şansă, aşa că mai trag o fugă până pe la ei cu stick-ul plin de poze, toate alb-negru. Când dau comanda, le zic clar că vreau să iasă alb-negru, şi le spun că data trecută au ieşit cu o tentă verzuie. Ghiceşte cineva cum au ieşit a 2-a oară? Da, normal, exact la fel de verzi ca prima dată:
Trecem peste faptul că le-am cerut cu margine pe toate laturile, la fel ca primele, şi ei mi-au dat rahaturile de mai sus. Cică trebuia să cer “border”, că “margine” înseamnă altceva la ei (să păstreze aspect ratio-ul, să nu-mi taie lateralele, adică). Asta este, greşeala mea probabil, nu cunosc terminologia pulii.
În fine, ştie cineva un laborator foto care să fie în stare să scoată nişte fotografii alb-negru de calitate? Nu verzi, albastre, dovlecel, fuchsia sau mov. ALB-NEGRU, tonuri de gri adică, ffs.
EDIT:
Am apelat la cei de la Azero, printurile au iesit ok. Bine, sunt ceva mai întunecate decât pe monitor, dar asta nu e vina lor.
Data viitoare dule un jpeg grayscale, nu rgb. Sa vedem cum o mai cotesc.
Unul dintre fişiere era pe grayscale, special pentru asta. Ghici cum a ieşit? VERDE!
De ce nu ti le faci singur??? Io aseara am stat pina la ora 1 developind un film. Simbata trecuta, la fel.
Un SLR pe film, cu 3-4 obiective cu tot si un laborator foto complet costa cit jumatate dintr-un DSLR cu un prime lens. Solutii si filme se gasesc, hirtia e cam scumpa, si eventual o lentila de calitate, gen El-Nikkor daca esti in bani (40-50$)dar daca ai noroc si rabdare iei hirtie de pe ebay ieftina, expirata. Eu acum termin un pachet de 500 bucati
22 x 28 cm (le tai in doua si fac 1000 de 11 x 22 cm din ele)luat cu 9 dolari de pe ebay. A, e expirata din 1991, dar n-are nici pe dracu’.
Filme, la fel: impreuna cu niste tavi, termometre si alte maruntisuri am luat un bulk film loader cu “ceva” film inca in el, care “ceva” s-au dovedit a fi 18 filme (din max 20). Cu 4,99$. Un galon de revelator Kodak costa douazeci si ceva de lei la f64, fixatorul la fel. Daca ai de gind sa faci 30-40 poze saptaminal, iesi mult mai ieftin asa. Plus ca nu se compara calitatea pozelor developate cu cea a celor printate…
Plus placerea de a developa…
Corect, numai că astea pe care voiam să le printez îs digitale. Plus, că din păcate, echipamentul digital e deja cumpărat. :)
Am şi pozograful pe film cu care am tras câteva filme şi pe care plănuiesc să îl folosesc în continuare cu spor, dar care acum stă puţintel la repaos pentru că are nevoie de un service şi nişte light-seal-uri de schimbat.
Plus că-mi cam place fotoşopul şi, desi ştiu că e posibil, mi-e greu să-mi imaginez că aş fi în stare să modific pe placu-mi printul în camera obscură.