Istoria, o glumă de doi lei. Da’ las’ că merge ş-aşa.

According to legend, Dionysus – the Thracian god of wine – was born in what is now Romania and Plato declared its vineyards to be the best in the world. Its wines became so famous that in the first century BC, the king ordered for all the vineyards to be destroyed to discourage possible invaders. Of course, his own people weren’t so easily deterred and soon new vineyards flourished.

Citatul de mai sus e de pe un site care ar trebui să promoveze vinurile româneşti pe meleaguri vorbitoare de limbi engleze. Problema e că ceea ce povestesc nenii ăia acolo este, din câte ţin eu minte de la lecţiile de istorie din şcoală (lecţii pe care le-am urât din toată inima, de altfel), o mare tâmpenie. Ştiind, totuşi, că memoria e o chestie volatilă (mai ales când e vorba de a mea), am zis să purced la sfânta documentare, sperând ca descrierea de mai sus să fie adevărată şi eu să fiu cel care nu are dreptate.

Zis şi făcut; îmi înfig ochii şi degetele în wikipedia şi aflu că, într-adevăr, Dionysus a fost zeul vinului şi la Greci şi la Traci, iar locul în care acesta s-a născut se numeşte Nysa, loc care ar fi fost identificat de istorici ca fiind Arabia, Etiopia, Egipt, Babylon, Marea Roşie, Tracia, Thessaly, Cilicia, India, Libya, Lydia, Macedonia, Naxos, Siria. Nu s-a născut peste tot, să-mi fie cu pardon, numai că istoricii nu se prea pot pune de acord în privinţa originii zeului de care vorbim. Cu toate astea, istoricii sunt destul de siguri că teritoriul ocupat acum de România nu se află printre posibilele sale origini. Iar în caz că se gândeşte cineva la treaba asta, nu, teritoriul Traciei nu prea are nici o legătură cu România (ţara noastră e olecuţă mai la nord – Tracia se afla pe locul ocupat acum de Bulgaria şi o parte din Turcia).

Apoi, regele despre care se vorbeşte că ar fi ars viile se numeşte Burebista şi nu a fost Trac, a fost de-a dreptul Geto-Dac. Viile nu au fost distruse din cauză că – vezi doamne  – ar fi venit cotropitorii să fure bunătate de vin, viile au fost distruse pentru că românii – dacii adică, să-mi fie cu pardon – din vremea aia erau betivani notorii (cam ca şi acum – gena trebuie să se fi transmis peste generaţii), asta fiind probabil singura modalitate de a le dezlipi sticla de vin de la bot. Dacă mi se permite să fabulez, probabil prin vremea aia a fost inventată şi pufoaica (ştie toată lumea cum se prepară pufoaica, nu?) sau restul bauturilor alcoolice obţinute din fermentarea şosetelor jegoase în fecale.

România nu este o ţară ideală, am mai spus-o de nenumărate ori. Dar parcă nu merită bătaia asta de joc.

Edit: După ce am dat o tură prin feed-reader, am văzut că şi Chinezu a scris ceva apropo de cum ştim noi să preţuim trecutul.

Edit2: Tocmai ce am observat că asta este prima mea postare (Twitter Weekly nu se pune) din 2011. Ce să zic, am început anul într-o notă optimistă. :)

5 thoughts on “Istoria, o glumă de doi lei. Da’ las’ că merge ş-aşa.

  1. Smile

    E doar o poveste de marketing acolo nu e istorie :)

    Are si videoclip reclama in romana si eu am zambit cand am vazut prima oara. E o caterinca asa nu cred ca se vrea serioasa :)

    Reply
    1. rasebo Post author

      Nu văd site-ul ca o glumă, mai ales că cei care îl citesc şi care nu au habar de istoria zonei ăsteia pot lua povestea aia ca fiind reală.

      Reply
    1. rasebo Post author

      Nu, chiar nu ştiam. Mulţumesc pentru informaţie, domnule.

      App, chestiile astea sunt predate în şcoli? Nu de alta, dar, în afară de Cucuteni, nu-mi aduc aminte ca profesorul de istorie să-mi fi povestit de alte culturi străvechi care să fi trăit pe teritoriul României. Sau poate o fi spus, dar nu am binevoit eu să ţin minte.

      EDIT: Mi-am adus aminte de motto-ul celor de la Dilema Veche (tot mă plimbam mai devreme pe site-ul lor): “Sînt vechi, domnule!” (I.L. Caragiale)

      Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.