În România e mai bine să fii proprietar decât chiriaş

Deşi la început nu eram prea convins, acum îmi pare bine că m-am stresat puţin anul trecut şi am reuşit să trec de la statutul de chiriaş la cel de proprietar plătitor de rate la bancă.

Trecând peste condiţiile mai bune de trai, peste faptul că proprietarul rromân nu prea pricepe ce-i aia intimitate (m-am trezit de vreo 2-3 ori cu domnu’ în casă, venit într-un control neanunţat), sau peste faptul că nu ştiam sigur dacă peste 3 luni voi sta sau nu în acelaşi loc (cu contract nu ştii dacă mai are chef să-l prelungească, fără contract… mai bine nu), ajungem la partea financiară.

Chiria medie pentru un apartament de 2 camere în Bucureşti este de 368€ (sumă destul de apropiată de cât plăteam eu), în timp ce rata pe care o plătesc pentru un apartament de 3 camere este mai mică de 300€, diferenţă care se traduce într-un câştig de ~ 70€ lunar, bani la care mai adaugă cei câţiva € pe care-i primesc de la dom’ coleg de apartament – uite că se face o sumă destul de frumuşică, care poate fi investită în curul personal sau în lucruri folositoare pentru apartament. De exemplu, cuierul ăla pe care nu am apucat până acum să-l cumpăr şi să-l montez pe hol. :)

6 thoughts on “În România e mai bine să fii proprietar decât chiriaş

 1. brontozaurel

  Iai, eu mi-am luat un cuier pentru baie cu modele de apa (delfin, pestisor, scoica, steluta de mare) si nici dupa… aaa… aproape jumatate de an nu mi-am facut timp sa-l montez. E drept ca mai am in ce sa agat chestii prin baie, dar nu sunt asa dragute.

  Reply
 2. tsk

  Trecand peste aspectul financiar, dezavantajul ratei la banca in schimbul chiriei este mobilitatea redusa.

  Asta nu conteaza daca te-ai decis sa petreci mult timp intr-un loc. Pentru unii dinamica vietii poate insemna schimbarea locului de munca, a localitatii sau a tarii dupa un plan nu foarte batut in cui.

  Nu iau partea nimanui dar cred ca si chiria si rata la banca au avantajele lor pe termen scurt si mediu.

  Reply
  1. rasebo Post author

   Corect, dar nimic nu mă împiedică să închiriez apartamentul sau chiar să-l vând dacă trebuie să plec din Bucureşti.

   Nah, nu zic că chiria nu-şi are locul ei. Pe termen scurt şi mediu (max. 2 ani) chiar nu are rost să investeşti timp şi bani în apartament.

   Reply
 3. dojo

  Sunt multi romani care au ales rata, cu toate riscurile ei, pentru ca viata de chirias presupune chiar si mai multe riscuri si neplaceri. E bine ca totul e in ordine si ca te simti bine in casa ta :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.