Se adăugă în portofoliul Google şi Buzz, un serviciu de social media bulzcrap, care seamănă cu ceea ce ar fi ieşit dacă, acum 9 luni, Twitter şi Facebook şi-ar fi tras-o fără prezervativ.
S-a terminat găleata cu inspiraţie sau sunt eu prea bătut în cap şi nu pricep unde-i “noul”?
Este la fel ca si 7geamuri: ce face geamu, leopardul facea de mult tare… Dar asta nu ii impiedica sa zica: the all new, brand new, never seen before featurea..
Legenda:
7geamuri= windows 7
leopardul= Mac OSX Leopard
Nu mi-o lua in nume de rau Bogdan, dar nu poti compara Windows cu Mac. Cel din urma are un singur scop – sa mearga Photoshop-ul bine pe el. In rest este un sistem de operare pentru cei care isi petrec veacul in cafenelele de pe Dorobanti.
Si daca tot vorbim de copiat, hai sa facem o recapitulare: pe ce kernel ruleaza Mac ? Sau hai ca sa nu imi scoti ochi acum ca are kernel propriu…ce kernel sta la baza kernelului de Mac ?
Adica daca MS este nesimtit ca imprumuta facilitati din interfata grafica a Mac-ului, cam ce fel s-ar putea numi Apple care a luat o cioara, a vopsit-o cu multe culori si a vandut-o sub forma de Leopard ?
Apple sunt maestri in marketing, pot vine si nisip in desert.
La fel si google.
Si acum ca sa imi dau si io cu parerea la intrebarea lui Rasebo.
Mailul l-a inventat google ? RSS reader-ul l-a inventat google ? Sistemele de management ale documentelor le-a inventat google ? Browserele din internet l-ea inventat google ?…si lista poate continua.
Google ia tot ce exista in domeniu IT si ridica la o noua dimensiunea; in asta consta inovatia lor.
Se spune ca: “It doesn’t matter where you take it from, it’s where you take it to”
Cu stima,
Bogdan
Google search-ul? Nu a fost primul, dar a fost cel mai bun.
Din câte ţin minte, Gmail-ul a fost primul serviciu gratuit de e-mail cu o limită mai mare de 20 de MB pe căsuţă.
La fel, Google Reader-ul nu e primul RSS reader, dar a fost primul accesibil de pe internet, fără a trebui să-ţi instalezi vreun software local.
Android? Nu e primul sistem de operare mobil, dar este o platformă care nu e bazată nici pe windows mobile, nici pe iphone os, nimic. E ceva nou.
Inovaţia înseamnă şi să aduci ceva nou la ceva deja existent, nu neapărat să faci totul de la 0. Un fel de… să faci din căcat, bici.
Buzz-ul ce a adus nou? În afară, desigur, de problemele legate de intimitate şi de faptul că a fost, practic, băgat pe gât celor cu gmail. Asta nu pricep.
Vreau sa mentionez ca nu iau apararea lu’ Google, mai mult chiar, nu sunt de acord cu multe lucruri pe care ei le fac , dar aici vorbim despre o situatie care nu este privita in mod crect.
Pana la urma nimic n-a fost nou din ce au facut ei.
Exista in schimb o mare diferenta intre serviciile de care vorbim noi si BUZZ.
Aceste servici mai vechi au fost lansate in momente in care nimeni nu era interesat prea mult de ceea ce face google. Atunci google era pentru cei mai multi un motor de cautare excelent si nimic mai mult. (revin la subiectul asta un pic mai tarziu).
La acele momente nici unul din aceste servici (nici gmail, nici reader nici, nici, nici) nu erau de interes, drept urmare nu a avut cine sa le critice, iar ca urmare a acestui fapt, google a avut timp sa le dezvolte destul de mult pana ca ele sa devina populare. Iar cand au devenit populare nu s-a mai putut spune nimic despre ele, erau prea bune.
BUZZ-ul in schimb, a fost un soc. Asa s-a vrut sa fie…sa aiba parte de o lansare cu surle si trambite. Si de aici fix opusul situatiei de mai sus. Toate lumea le-a dat in dinti datorita problemelor (aparente).
Buzz e un serviciu nou. Si chiar daca are la baza alte idei, nu este inca dezvoltat.
Evident, faptul ca l-au bagat pe gat utilizatorilor (lucru care este iar discutabil) nu este chiar de admirat din puct de vedere MORAL. Dar sti ceva? Pe ei ii doare in cur de moralitate, ca pe orice comerciant. Marketingului este tot ce conteaza si mutarea asta a fost geniala din punct de vedere al marketingului. De ce ? Pentru ca nu sunt multi comercianti pe lumea care iti pot baga pe gat ceva fie ca tu vrei sau nu.(gandeste-te la MS cu Ineternet Explorer, cat e de prost, dar cat de greu ii este competitiei sa i-o ia in fata) Care este rezultatul ? 99.9% din utilizatori de gmail stiu ca a aparut Buzz. Sa presupunem ca jumate (toti americani) s-au deranjat foarte tare ca nevestele pot sa vada ce amante au. Si luand-o prin eliminare, tot au ramas multi placut impresionati de BUZZ.
Iar numarul asta de oameni impresionati nu ar fi fost atins prea curand daca BUZZ-ul era un serviciu independent, luand in considerare concurenta din acest domeniu.
Sper ca intelegi logica mea.
Eu bag mana in foc ca cei de la google nu s-au asteptat la laude si nici cei de la facebook nu considera mutare lu’ Google una prea buna pentru serviciul lor, le cam tâtâie curu’.
Eu urasc serviciile de socializare, nu sunt abonat la nici unu’ si ma indoiesc ca voi folosi BUZZ-ul prea mult timp, deci scopul meu nu este sa ii iau apararea.
Ziceam ca revin la motor-ul de cautare google. Da corect e cel mai bun…dar cat ia trebuit sa fie folosit mai mult ca Yahoo sau Altavista ? Ani de zile. La papagalii aia de americani si in ziua de azi Yahoo-ul este mai folosit.
Sunt absolut sigur ca acest BUZZ va deveni foarte curand un serviciu separat si va continua sa se dezvolte, dar sincer nu sunt sigur de succesul lui.
Bogdan
:)) Intrebare cheie.
Al producatorului.
Aici ai dreptate, privim lucrurile din doua puncte de vedere diferite.
Vezi tu, umilul utilizator priveste lucrurile din punctul lui de vedere si se asteapta ca un colos industrial ca Google sa ii respecte intimitatile. Si cand colo, ce sa vezi ? Pe google, asa cum am mai zis, il intereseaza doar profitul si face orice ca sa il obtina.
Il doare la basca de inovatie…se foloseste de ea doar ca sa obtina bani….e inovatie, nu e inovatie bani sa vina.
Si DA, sunt de acord, in curand o va baga pe maneca intr-un fel sau altul.
Bun, de acord, problema nu este privită corect. Totusi, din punctul cui de vedere? Al producătorului de software, sau a utilizatorului?
Din păcate, imho Google se transformă, încet-încet, într-un mamut similar cu MS-ul şi tare cred eu că, în curând, vor avea probleme similare cu ei. De exemplu, mişcarea cu Buzz-ul a fost fix identică şi la fel cu integrarea Internet Explorer-ului în Windows – altfel, vorba ta, nu prea aveau cum să-şi vândă noul produs.
În orice caz, scopul nu scuză mijloacele.
Cât despre popularitatea primelor servicii Google, Gmail-ul nu a fost de importanţă când a fost lansat? Păi, cum naiba, că tot netul vuia în legătură cu mail-ul de un giga şi toată lumea se bătea pe invitaţii? Se vindeau invitaţii la Gmail pe Okazii, ffs!
Google reader, google docs, google earth? Toate, servicii lansate, la vremea lor, cu surle şi trâmbiţe, cu articole în presa scrisă şi cea virtuală.
Android? Mai ţii minte cum toată lumea aştepta sistemul de operare mobil care avea să revoluţioneze lumea smartphone-urilor?