RANT: Sistemul bancar şi era comunicaţiilor

Ca parte a procesului de trecere în rândul sclavilor cu rate pe (foarte) mulţi ani, a trebuit să retrag o anumită sumă din contul de economii deschis la o oarecare bancă mioritico-franţuză.

Pentru a evita comisionul de transfer bancar mai mare decât cel de retragere (“genial” lucru!!!) şi pentru nu umbla ca tembelul prea mult timp cu o găleată de bani după mine, normal ar fi fost să mă duc la bancă fix înaintea semnării contractului de v/c.

Cu toate astea, obişnuit fiind cu “normalitatea” balcanică peste care am dat la tot pasul în timpul căutării apartamentului şi fiindcă nu am anunţat banca din timp că vreau să scot ceva mai mulţi bani (greşeala mea – sunt şi eu român), mi-am luat o marjă de eroare demnă de un paranoic şi m-am prezentat la ghişeu cu 3 ore şi ceva mai devreme – suficient timp pentru a scoate banii şi a traversa relaxat strada până la notar (eventual de a mă deplasa la o altă sucursală, în caz că nu aveau destui bani în sertare).

Ei, pare-se că bine am făcut. Odată ajuns în faţa ghişeului, aflu cu stupoare că, dacă vreau să retrag bani sau să fac operaţiuni pe un oarecare cont deschis în localitatea Ţ, de exemplu, nu am cum face chestia asta de la o altă sucursală a aceleiaşi bănci.

Cel puţin nu uşor pentru că, pentru a putea intra în posesia banilor mei, aflaţi în contul meu, a trebuit să-mi omor nervii şi să stau ca dobitocul în bancă două ore jumătate:

  • jumătate de oră stat la coadă – bună treabă, un singur ghişeu deschis într-o sucursală dintr-o zonă aglomerată din centrul Bucureştiului;
  • prima oră mi-am petrecut-o contrazicându-mă cu reprezentanţii băncii, care care nu puteau înţelege de ce situaţia e de-a dreptul stupidă. După capul lor, trebuia să frec 24 de ore (din care 14 ore pe drum), pentru a ajunge la sucursala lui peşte prăjit unde mi-am deschis eu contul;
  • a doua oră am petrecut-o aşteptând să-şi mişte posterioarele cei de unde mi-am deschis contul şi să trimită prin fax o copie după copia cărţii mele de identitate şi după nuş-ce alt formular pe care se pare că l-am completat în momentul în care am deschis contul.

Apropo de ultimul punct, am aflat apoi, de la altă sucursală a băncii lui peşte prăjit că, pentru a evita toată distracţia asta, trebuia să prezint două acte de identitate cu poză. Adică, în afară de cartea de identitate sau buletin, trebuia să scot şi permisul de conducere – lucru pe care, de altfel, l-aş fi făcut cu cea mai mare plăcere dacă mi s-ar fi spus. Eh, dac-ar şti stânga ce face dreapta…

În fine, după acele ore pierdute în bancă, s-au trezit omuleţii că nu au destui bani în prăvălie (aici, ce-i drept, nu au greşit cu nimic – faptul că nu am anunţat din timp cât vreau să scot a fost buba mea), au dat două telefoane şi m-au trimis la o sucursală mai mare, aceasta aflându-se – norocul meu – relativ aproape.

30 de minute mai tărziu, după ceva alergătură şi după fix 3 ore de la începutul poveştii, ajung la notariat, numai bine pentru a putea citi draftul de contract în linişte şi a mă putea bucura din plin de cele 15 minute de întârziere ale vânzătorului.

12 thoughts on “RANT: Sistemul bancar şi era comunicaţiilor

  1. Mioara

    Dar Răzvan, de ce eşti revoltat? Nu mi se pare ieşit din comun ce ţi s-a întâmplat. Este chiar o bucurie să trăieşti în ţara asta:|
    Chiar mă întreb cât va mai dura până când oamenii din România, cu bun simţ, dornici de normalitate(trăiesc cu speranţa că mai sunt mulţi), îşi vor face bagajele şi vor pleca în lumea largă…

    Reply
  2. dAImon

    Nu cred ca este legal sa fii trimis la sucursala unde ti-ai facut contul. No way Jose. Next time spend less time arguing, cere-le sa-ti dea scris si stampilat ca “asa trebuie”, sub amenintarea ca dai banca in judecata. Works like magic.

    Reply
  3. rasebo Post author

    Chiar nu ştiu legislaţia în domeniul ăsta şi habar n-am dacă e legal sau nu să facă asta.

    Oricum, ce mişto o să fie zilele viitoare, când le voi spune că vreau să-mi mut toţi banii de la ei şi să-mi închid conturile… Pe cât pariu că o să-mi spună iarăşi că nu se poate “opera pe cont” de la o altă sucursală?

    Şi pe cât pariu că am să le demonstrez din nou că se poate? :)

    Reply
  4. Bogdan Gabara

    Tine-te bine! Contul nu il poti inchide decat la sucursala unde a fost deschis. Asta nu este valabil doar la o singura banca, ci la toate. Deci daca ti-ai deschis contul in BCR, sucursala din Africa de Sud, pregateste-te sa mai vizitezi o data zona.
    Iti spun din experienta, ca asta urmeaza sa fac si eu.

    Reply
  5. rasebo Post author

    Cei de la BCR, până de curând, nu aveau sistemul informatic prea bine pus la punct, aşa că sucursalele nu comunicau între ele. Mai nou, se pot face mai multe chestii, mai uşor. Oricum, nu despre BCR era vorba aici.

    Revenind la oile mele. În teorie, ar trebui să fie relativ simplu: se face cerere scrisă, se obţine un număr de înregistrare, la revedere. Problema e că, pentru a închide un cont deschis în altă parte, cei de la sucursala unde depui cererea trebuie să muncească puţin mai mult, să facă mai multe hârtii, să le plimbe între sucursale, etc.

    Pe modelul “timpul meu este mai preţios decât al tău”, eu nu am chef/timp/bani să mă duc la naiba-n praznic, ei nu au chef să-şi mişte fundul. Să vedem care-i mai încăpăţânat.

    Oricum, având în vedere că e-banking-ul deja nu mai este este ceva “wow” şi că absolut toate informaţiile sunt centralizate, mi se pare o tâmpenie să nu am cum să efectua orice fel de operaţiunie pe un cont deschis la altă sucursală, fie că respectiva operaţiune = retragere numerar, transfer bancar, sau chiar închidere de cont.

    Promit că revin cu o postare după ce termin şi cu nebunia asta.

    Reply
  6. Bogdan Gabara

    Atunci ii pot da exemplu pe domnii de la BRD, incercand sa scot o suma mai mare de 200 euro, m-au trimis la sucursala unde a fost deschis contul. Si da, este recenta faza… Adica nu e ca si cum am incercat sa fac tranzactii de milioane de euro, acum 20 de ani, cand internetul abia se punea pe roate. Iar cu BCR-ul, faza are o luna… Fie stimabila doamna inca nu facuse training-ul pentru a fi luat la cunostinta ca, DA, se poate face asta, fie era prea importanta sau eu prea putin important sa se complice sa dea 2 click-uri in plus…
    Nu mai conteaza, imi iau o zi libera, si plec de dimineata la vanat de conturi. Adica incerc sa imi inchid toate mai putin ala pe care imi intra salariul :)

    Reply
  7. Pingback: BRD: “Cum naiba se aplică comisionul ăla de retragere numerar?!” | Jurnal Intrerupt

  8. Pingback: De pe bloguri adunate. « dAImon's

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.