Cu dreptu-n stângu’ – Primul film încărcat, primul film stricat

Mă lăudam acum ceva timp că am încărcat un film de test în “noul” meu Minolta XD-7. Primul meu aparat pe film, primul film încărcat vreodată.

Să explic titlul. Am băgat ochiul prin online după instrucţiuni, am văzut cam cum se face, am înfipt capătul filmului în “mosorul” ăla, am dat puţin de levierul de avansare a filmului, am văzut că trage el ceva pe acolo, aşa că am trântit capacul aparatului şi am procedat cu trasul filmului până la primul cadru.

Cu toate astea, nu am făcut ceva cum trebuie, pentru că, atunci când am ajuns cu indicatorul la 36, eu puteam trage în continuare de levier, ca şi cum rola de film nu s-ar fi terminat. Şi hai să zicem că aş mai fi putut “fura” un cadru, două, dar nu 10! Adevărat e că mi s-a părut ciudat că levierul nu opune mai multă rezistenţă decât atunci când e e aparatul gol, dar am zis că poate o fi normal.

Văzând asta, am ridicat braţul manetei pentru strângerea filmului în casetă, am învârtit de două-trei ori, după care am început să dau în gol. Clar, ceva nu era în ordine – ţineam minte că tata dădea sănătos la manteţica aia până când termina de strâns filmul în Zenith-ul lui.

Mai are rost să explic ce am simţit în momentul în care am realizat că, de fapt, toate pozele care credeam că au fost făcute de-a lungul a câtorva zile săptămâni (unele dintre ele chiar mişto)… de fapt nu au fost făcute? Nu, nu cred că are rost…

Acum am trântit un Agfa APX 400 în aparat, iar de data asta am tras levierul o cursă completă şi m-am uitat atent pe acolo, pentru a fi sigur că dinţişorii ăia au prins cum trebuie filmul (se simte altfel, e mai “greu” ca la început).

În fine… având în vedere că o mare parte a filmului ar trebui să fie ok, ştie cineva cum pot pescui capătul rolei din interiorul casetei fără a voala tot filmul?

6 thoughts on “Cu dreptu-n stângu’ – Primul film încărcat, primul film stricat

 1. alex

  Varianta fail-safe: rogi pe cineva care a mai făcut asta. Încearcă la un centru foto. :)
  Varianta DIY: iei o pensetă ca să poţi roti manual tamburul casetei. Roteşti în sensul de strângere a filmului până când auzi/simţi că partea liberă a trecut pe lângă fantă. Roteşti uşor în sens invers şi speri ca filmul să se angajeze pe traseul bun. Dacă vezi că iese un căpeţel de film, îl prinzi cu penseta şi îl tragi afară. Dacă nu, rinse and repeat. GL

  Reply
 2. rasebo Post author

  Am să încerc diseară. Sper să-mi iasă fără să trebuiască să devin gluma zilei la vreun lab foto. :)

  Reply
 3. mircea

  Io te-as invata cum sa deschizi caseta. Dar daca nu ai grija si se-ndoaie capacul o sa compromiti filmul. Cumpara-ti o caseta demontabila, din plastic, de pe ebay sau whatever s-o ai “in caz ca…” Si “in caz ca” intri undeva la intuneric, deschizi caseta ori cu mina ori cu un banal desfacator de bere, desiri tot filmul si il insiri inapoi in caseta de plastic. Exerseaza la lumina zilei de doua-trei ori cu un film vechi deja developat, si ai sa vezi ca nu-i mare lucru. Si eu am patit-o de citeva ori, si am rezolvat problema asa cum ti-am zis.

  Reply
  1. rasebo Post author

   L-am întors în sens invers puţin cam prea tare şi am reuşit să rup capătul filmului care era fixat pe mosor. De nervi i-am făcut vânt direct la gunoi… Ata ete, prostia/neştiinţa/greşeala se plăteşte.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.