S-a întors Tokinelul

După 36 de zile de când l-am lăsat prima oară în service, obiectivul a ajuns, în sfârşit, înapoi la mine. Deşi iniţial credeam că e vorba de o problemă de back-focusing/elemente descentrate, din devizul de reparaţie reiese că a fost înlocuit un circuit.

Din păcate, trecând peste bucuria revederii, din ceea ce am văzut până acum mi se pare că problema nu s-a rezolvat şi că este la fel de soft ca înainte.

După ce am să mai trag câteva cadre de test (preferabil de acasă, pe trepied) pe care le voi şi posta aici, cred că ar trebui să mai trag o fugă până la F64 şi să mă pregătesc să rămân fără obiectiv încă o lună (până se strâng destule obiective pentru a putea fi trimise, până când ajunge-n Olanda, până când se mişcă ăia să-l repare, până când…).

Oricum, deşi aş fi preferat să nu fiu printre cei care au primit obiective cu bube, e bine de ştiut că nu-s singurul(1) care are(2) probleme de genul (3). Având în vedere că, totuşi, sunt mulţi care spun că Tokina 11-16 are probleme pe D80 (ceea ce am şi eu) şi D90, sunt curios cum s-ar comporta pe un D200 sau un D300, aparate care, din câte am înţeles, pot compensa pentru front/back focus (presupunând desigur că nu e vorba de elemente descentrate).

(voi edita de îndată ce trag cadrele de test)

2 thoughts on “S-a întors Tokinelul

 1. Sebo

  Daca e o problema de back sau front focus ar trebui sa poti scoate niste cadre sharp cu un focus manual. Daca e soft orice ii faci, mai ales la infinit, e o problema de optica. Si la obiective ca la masini, poti prinde una mai buna sau una mai cu probleme. Din ce spui tu, daca e vorba de soft la infinit si la f4, nu cred ca e din focus ci din lentila. Si probabil daca inchizi pe la f8 devine sharp. Scapa de ea si cauta o copie reusita…

  Reply
  1. rasebo Post author

   N-am mai apucat să editez, tocmai pentru că am focalizat manual şi cadrele au ieşit sharp. Ce am observat, totuşi, e că marcajele de distanţă nu corespund cu realitatea.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.