Acum ceva timp, mi-am propus să fac zilnic, timp de o lună, câte o poză pe zi cu telefonul mobil. La început, acestea au fost color, apoi mi-am propus să fac proiectul ceva mai interesant, setând aparatul din telefon să le facă automat alb-negru. Şi mai târziu, nu a mai fost câte o poză pe zi ci o poză atunci când conta, când vedeam ceva.
De ce cu telefonul? Pentru că am vrut să-mi demonstrez că dslr-ul meu este atât un moft, cât şi, câteodată, o… piedică în calea unor cadre… interesante, să zicem.
Să explic de ce poate fi o piedică… Pentru că oamenii, când văd că îndrepţi înspre ei un aparat foto, se transformă, devin alţii. Îşi dau seama că le faci poze şi ori devin agresivi, ori se ascund, ori afişază un zâmbet tâmp. Majoritatea pozează, sa iasă bine în poze – nu mai sunt ei înşişi, ca atunci când, datorită intimităţii oferite de aglomeraţie, uită să mai afişeze acea mască şi sunt cu adevărat sinceri.
Desigur, dacă aparatul e unul care arată a pro sau semi-pro, oamenii încep să intre la bănuieli cum că tu ai fi cine-ştie-ce reporter şi că e posibil ca pozele alea să fie publicate într-un ziar, lucru care, de obicei, generează agresivitate. Până la urmă, numai foto-reporterii au aparate pro şi semi-pro, nu-i aşa?
Aşa că m-am gândit că, dacă aparatul e mic, pot pătrunde mai uşor în spaţiul ăla privat din care, de regulă, nu e acceptabil să faci poze. Pot trece mai uşor neobservat. Cel mai mic aparat foto la îndemâna mea? Telefonul mobil.
Pozele ce urmează sunt o selecţie din rezultatul “muncii” acelei luni. Normal, nu toate au ieşit aşa cum mi-am dorit. Declanşatorul cu întârzieri foarte mari, lipsa controlului asupra setărilor şi imposibilitatea de ţine fix un telefon mobil, în timp ce apeşi pe un buton foarte mic pentru a face poze, toate şi-au făcut simţită prezenţa. Foarte multe imagini erau atât de mişcate, încât nu puteau fi absolut deloc folosite. Unele erau supra-expuse, din altele nu se mai înţelegea nimic din cauza zgomotului. Dar, tocmai datorită acestor impedimente, fiecare cadru, deşi digital, a fost tratat cu acelaşi respect ca unul tras pe film. O singură şansă, o singură declanşare.
Nu-s de mare artă, nu-s de mare calitate. De fapt, în afară de 2-3, toate sunt doar nişte snapshot-uri proaste. Pentru mine, zic. Pentru alţii, poate toate sunt de căcat… sau poate nu. În fine, scopul lor este să arate că, dacă vrei să faci poze, fotografii sau cum vreţi voi să le mai numiţi, poţi sa o faci chiar dacă singura ta armă este un telefon mobil.
Arma a fost un Sony-Ericsson K810i cu senzor cât o gămălie, obiectiv de 5.2mm (naiba ştie care e echvalentul pentru FF), f 2.8, iar setările… point and shoot. :) Toate au fost puţin editate în PS – nimic major, doar crop, un contrast, un uşor ton de sepia şi poate ceva luminozitate.
Pentru galerie, click pe poză (se deschide într-o fereastră nouă / tab nou).
PS: Preferatele mele sunt 1,2 şi 6.
eh nu contează pe naiba! nu de puţine ori am ajuns acasă şi-am văzut cadre super cu noise sau mişcate din cauză că o săpunieră se ţine altfel în mână … nu ca un DSLR. ce să mai vorbesc de momentele în care aveam nevoie de mai mult zoom decât îmi permite obiectivul ăla mic… dacă te-ai plictisit de DSLR-ul tău, facem schimb :D
Ansel Adams a spus: The single most important component of a camera is the twelve inches behind it.
Am văzut fotografii făcute cu compacte sau bridge-uri, care se pişă cu boltă pe tot ce am făcut eu, tu şi majoritatea persoanelor care au intrat pe blogul ăsta. Şi pe film chiar, am văzut fotografii geniale făcute cu Smena, Holga şi alte plasticăreli ieftine.
Nu camera contează. Contează să fii tu acolo şi să ştii ce să înghesui în dreptunghiul ăla de imagine.
să-mi zici chestia asta şi când încerci să faci o poză în condiţii proaste de iluminare şi n-ai trepied şi e nevoie să treci cu valorile ISO peste 400 la o compactă sau la un bridge mai slăbuţ ;)
poate că e doar complexul meu că nu am un DSLR care vorbeşte în locul meu acum, dar de multe ori mi-am dorit ceva mai bun decât ce am acum.
şi da, am văzut şi eu cadre super trase cu jucării, dar să fim serioşi: un DSLR face diferenţa. my 2 cents…
Niciun DSLR n-o să vorbească vreodată în locul tău. Pozele tu le faci: tu reglezi expunerea şi diafragma, tu focalizezi, tu încadrezi, tu apeşi pe buton. Nu aparatul.
Chiar crezi că te vei simţi mai bine când te vei întâlni cu alţii şi vei avea la gât un dslr? Pe dracu! De fapt, chiar m-am săturat să vreau să ies să fac o poză şi toată lumea să se chiorască la ce am eu agăţat de gât.
Pingback: Despre trusa foto | Jurnal Intrerupt