5 thoughts on “Poze: Apus

  1. nede1st

    Se numeste Biserica (Noua) Sfanta Vineri!

    Vechea Biserica Sfanta Vineri, ctitorita de domnitorul Matei Basarab in 1650, era situata in centrul Bucurestiului, acolo unde face cotul tramvaiul 5. Din ordinul lui Ceausescu, aceasta a fost demolata pentru a face loc blocurilor comuniste. Pe 18 iunie 1987, buldozerele armatei patrunsesera pana in altarul bisericii. Pe 19 iunie, intr-o zi de vineri, biserica era complet demolata.

    Traditia spune ca peste 2000 de oameni s-au adunat atunci si au incercat sa protesteze si sa opreasca demolarea vechii biserici. Vazand ce mare era mania oamenilor, se spune ca securistilor si muncitorilor le-a fost teama. Inventeaza un motiv, cum ca n-au utilajele necesare, cum ca nu-s specializati. Fug, pleaca grabiti, avand parca in suflet o mare usurare. Se mai spune ca spre 8 seara, au venit la biserica niste camioane din care au coborat oameni cu pantaloni ca de armata si purtand cagule pe fata. Erau detinuti, puscariasi de drept comun, oameni fara nicio frica de Dumnezeu, carora li se promisesera reduceri ale pedepselor daca fac ceea ce nici militarii, nici muncitorii nu au indraznit sa faca. Se mai povesteste ca unul dintre puscariasi a urcat pana in varful bisericii pentru a lega turla cu niste cabluri, dar in momentul in care a atins crucea, a cazut jos si a paralizat pe viata.

    Pe la 10 noaptea, furia oamenilor atinsese culmi neinchipuite. S-a strigat atunci pentru prima data public: “Jos Ceausescu! Jos comunismul!” Unii credinciosi cred ca din aceasta cauza a cazut Ceausescu si a fost omorit intr-o zi de vineri, deoarece l-a ajuns blestemul demolarii “Ocrotitoarei Bucurestiului”.

    In iunie-iulie 1998, in numai 3 saptamani, a fost construita o biserica de lemn in zona Moghioros – Drumul Taberei, iar in toamna aceluiasi an a luat nastere Parohia Sfanta Vineri – Drumul Taberei. Pe 29 septembrie 2002, s-a savarsit slujba de punere a pietrei de temelie a noii biserici (cea din poza) cu hramul Sf. Vineri si Sf. Antim Ivireanul, ingropandu-se in temelie si caramizi din fosta biserica, aduse de oameni din toate colturile Bucurestiului. La 11 noiembrie 2007, mii de oameni au participat la slujba de sfintire a noii biserici.

    Noua Sfanta Vineri a fost construita dupa modelul Sfintei Sofia din Constantinopol. Hramul bisericii este Sfanta Cuvioasa Parascheva (in greceste, “paraschevi” inseamna “vineri”). Vesmantul care a acoperit Moastele Cuvioasei Parascheva este expus zilnic spre inchinare tuturor credinciosilor.

    Reply
  2. Pingback: Consiliu de urgenţă | Jurnal Intrerupt

  3. Ionuţ

    Şi să mai spunem că pentru colectarea de fonduri necesare ridicării ei s-a desfăşurat o campanie publicitară la TV. :)

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.