Dacă tot nu-i prindem, hai să pedepsim toată ţara

Cam aşa cred că gândesc minţile creţe care-au fost urcate de către noi, alegătorii, în scaunele ce le dau puterea de a-şi da cu mucii-n baltă. Sau cu legile-n baltă, mă rog. Dar ne-am obişnuit cu dobitoci incompetenţi, nu?

Ideea e în felul următor: dacă tot nu se poate face absolut nimic pentru a opri pirateria, atunci să introducem o taxă pentru drepturile de autor, care sa-i ardă pe absolut toţi din ţară.

O taxă de 3% pe care trebuie să o plătesc atunci când cumpăr un card de memorie pentru aparatul meu foto, un cd, un dvd, o casetă audio. O taxă de 0.5% pentru un mp3 player, un dvd-writer, un magnetofon, un rahat de flashdisk, un telefon mobil care poate reda fişiere audio. Pe scurt, 3% pentru medii de stocare şi 0.5% pentru aparatură.

Nu contează că pe cardurile mele de memorie nu vor fi stocate niciodată fisiere audio sau video – pentru că le folosesc doar în aparatul foto, aparat care ştie să facă doar poze. Nu contează că dvd-urile şi cd-urile le folosesc pentru back-up-up datelor de pe calculator sau pentru copia de siguranţă, legală, pe care o fac tuturor discurilor cumpărate de mine. Nu contează că pe hdd-ul meu am doar muzica mea. Pentru care am plătit deja tot soiul de taxe de rahat impuse de înaltele capete încoronate.

orice om trebuie considerat nevinovat pana la probarea culpabilitatii sale

S-ar zice că tot românul care are un calculator face piraterie. Nu sunt ipocrit. Până nu vine poliţia la mine la uşă cu un mandat de percheziţie şi până când nu mi se demonstrează că fac piraterie, beneficiez de prezumţia de nevinovăţie. Şi eu, ca un bou de cetăţean care nu ştie prea multe, consider că taxa asta-mi încalcă drepturile.

Via ziare.com

***

Fără nicio legătură cu cele de mai sus, mi-am amintit ce a zis un grec în taverna lui: “Romania has weak economy. But there are a lot of european money that can help. This, if the leaders would do useful things and wouldn’t steal. I know, it’s the same everywhere.”

Grecul ştia mai multe despre ţara noastră decât majoritatea românilor. Şi nu era un specialist; era un om obişnuit, care avea o simplă tavernă. Care avea avantajul de a putea privi problema din afară.

5 thoughts on “Dacă tot nu-i prindem, hai să pedepsim toată ţara

 1. Andrew C.

  Din pacate nu este o idee originala; taxa asta se aplica de ceva vreme in Franta si nu pot spune ca sunt de acord cu ideea din spatele ei (taxa anti-piraterie) si nici nu consider ca va avea vreun efect.

  Cu toate astea insa nimic nu s-a intamplat nici acolo cum nu se va intampla nici aici: lumea va injura putin si va continua sa cumpere.

  Pana cand nu se va ajunge ca in Statele Unite cu amenintari si procese si deconectari din partea ISP-ului (chit ca nu se trece decat rareori de anunturi de cease and desist) nu se va face nimic in privinta pirateriei.

  Reply
 2. rasebo Post author

  Mă şi miram să fim originali. :)

  Oricum, în teorie, dacă eu plătesc drepturi de autor pe HDD-ul din calculator, înseamnă că pe el pot pune legal muzica pe care aş putea s-o descarc ilegal de pe net, nu?

  Reply
 3. Andrew C.

  Din pacate nu pentru ca tu nu platesti drepturi de autor ci platesti o taxa legata de media de stocare (se va numi total altfel si teoretic nu va avea nicio legatura cu drepturile de autor).

  Insa ar fi fain; “ce-i cu astia 20GB de filme?” “irelevant, am platit taxa pe HDD”.

  Reply
 4. rasebo Post author

  Păi legea e deja în vigoare, şi e prezentată de cei de la ziare.com sub numele “remuneratia compensatorie pentru copia privata pentru operele reproduse dupa inregistrari sonore sau audiovizuale”. Cam clar unde se duc şi pentru ce sunt banii, nu? :)

  Reply
 5. Andrew C.

  Ah, damn, nu stiam ca deja au pus-o in aplicare. Cat despre nume, este total stupid insa nu ma asteptam la ceva mai inteligent; pe de alta parte, software-ul nu intra la categoria audiovizuale deci teoretic ar trebui sa fie scutite de taxa :D

  Ma rog, glumim glumim insa e de plansu-rasu; pe langa taxele stupide ce se aplica deja plus adaosurile comerciale exagerate adaugarea asta deja ma face sa evit sa cumpar din tara pe cat posibil. Pana la urma, chiar daca nu as fi in UK tot as ajunge mai ieftin de foarte multe ori comandand din afara si platind transportul.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.