Ce rost are să arunci 2 milioane de euro pe o campanie publicitară în străinătate, cât timp drumurile şi căile ferate sunt în rahat? Ce rost are să te lauzi cu munţii, podişurile, dealurile, delta şi marea, cât timp nu le poţi observa din cauza grămezilor de gunoaie de pe marginea drumurilor? De ce ai vrea să aduci turişti străini în ţara asta, atât timp cât, în plină criză, noi încă avem preţuri mai mari ca în alte părţi, în ciuda calităţii mult mai slabe a serviciilor oferite?
Da, ştiu ca banii ăia erau în bugetul ministerului turismului şi oricum trebuiau cheltuiţi. Dar s-a gândit careva că poate ministerul ăsta are cam mulţi gologani în buzunăraşe? S-a gândit oare cineva că mai bine ar fi primit Învăţământul ceva mai mulţi bani? Sau Sănătatea? Sau poate mai bine s-ar fi investit în infrastructura ţării. Sau în orice altceva.
EDIT: Doar mie mi se pare că imnul turistic al rromâniei e o tâmpenie cu spume?
Turismul primeste bani (nu stiu sigur daca mai multi daca celelalte ministere) pentru ca se presupune ca e o investitie care aduce profit consistent si rapid. Investim in turism anul acesta, in maxim cinci ani banii incep sa se intoarca si reinvestim si tot asa pana cand din profit ne putem restabiliza economia si apoi finanta si sanatatea si invatamantul, etc.
Din invatamant nu ies bani, iar odraslele domnilor cu bugetul oricum studiaza la Princeton iar de ceilalti nu ne pasa. De altfel, cu cat mai multi prosti cu atat mai sigur viitorul celor cativa care sunt deja la putere (politica si financiara) si al celor “dragi” lor.
In sanatate iar nu are sens sa se investeasca pentru ca cei care au banni oricum nu au incredere in medicii si spitalele din Romania iar de ceilalti oricum nu le pasa domnilor cu bugetul – cat timp sunt destui sa munceasca inseamna ca inca nu au murit prea multi.
Nu conteaza ca nu iti place, nu conteaza ca nici mie nu imi place. “Survival of the fittest”…zicea nenea Darwin…
Si da, nu esti singur, imnul e de cacat.
Turismul face bani pe dracu. Vine străinul odată, vede că pe-aici e de rahat, şi-şi bagă picioarele. Le spune şi amicilor/rudelor că în România şi-a fu**t maşina şi/sau că a dat o tonă de bani pe un pat jegos şi o cameră plină de igrasie. “Word of mouth” a fost întotdeauna mai puternic decât un rahat de clip.
De ce Românii şi-au băgat picioarele şi se duc în Bulgaria, Grecia, Croaţia, Spania, Italia, Franţa, Portugalia? De ce aleg totuşi ţările alea, în ciuda faptului că-s la dracu-n praznic? Oare or fi locaţii mai proaste decât România? Oare or fi mai scumpe? Pe dracu. Când o să pot să mă duc pe litoralul Românesc o săptămână cu 350 de euro la 3 stele şi 2 mese asigurate?
De ce nu se investeşte… Nu, de fapt, de ce nu s-a investit până acum în infrastructură şi în calitatea hotelurilor? De ce nu s-au făcut legile în aşa fel încât să nu mai poată urca patronii de hoteluri preturile după cum vrea muşchiul lor?
“Survival of the fittest”, întradevăr. Asta, dacă ăla de vrea să fie “the fittest” şi-a făcut temele înainte. Cum a făcut Bulgaria.
Turismul nu face bani la noi in tara pentru ca romanul e o fire mai ciudata – vede ca la straini merge bine si pofticios intinde mana ca vrea si el o felie de economie dezvoltata prin turism. Nu se uita ca pentru asta e nevoie de mult efort pe care el nu este dispus sa il depuna.
Dar partial in ceea ce priveste locurile favorite ale romanilor trebuie sa te contrazic putin. Da, intradevar e mai ieftin si mai frumos sa mergi in Grecia, Turcia, Bulgaria, Croatia, chiar si in Spania sau Italia renteaza mai mult dat fiind raportul calitate-pret. INSA romanul nu merge in tarile alea doar datorita acestui raport ci si datorita faptului ca este SNOB. De ce crezi ca la noi mall-urile sunt pline de cumparatori si vizitatori (ca la muzeu, da) chiar si in plina criza economica? De ce crezi ca la noi se vand foarte bine haine importate din Franta sau Regat desi au niste preturi incredibile cand in Regat spre exemplu se cumpara paltoane fabricate in Romania? Sau de ce crezi ca la noi nu se concepe sa cumpri o bluza “de calitate” daca costa sub 50lei pe cand aici aceleasi haine se vand la jumatate de pret fata de in tara? Sau de ce branzeturile bune sau sushi sau pestele in general sau cafeaua costa in Regat fix jumatate din pretul pe care il are in Romania?
Investitiile se fac in Romania, insa se fac doar pana incepe sa apara profitul, apoi banii nu se mai reinvestesc ci merg in buzunarele patronilor. Si asta tot pentru ca romanul e lacom si daca nu se imbogateste rapid atunci nu merita sa se ridice din fata televizorului.
Măi, dacă-s snob mă fac popă (imaginează-ţi un popă snob). Merg în afară pentru că, deşi aş vrea să stau cocoţat într-o staţiune din Meridionali sau să văd Apusenii, nu o pot face cu la fel de mulţi bani cât aş da să văd Alpii Elveţieni (nu, nu exagerez).
Apropo de haine. Tu ai idee câţi Români îşi iau haine doar din afară, nu pentru că e culeanu să faci aşa, ci pentru că sunt mult mai bune şi ieftine în acelaşi timp? Crede-mă, dacă ar scădea preţurile în ţară, nu ar plânge nimeni. Ştii ce bătaie era în C&A din Shopping Center Militari pe nişte tricouri ieftine de 25 de lei? Tricouri bune, de altfel, din bumbac, simple, etc.
Ştiu că majoritatea producătorilor de textile vând doar în afară. Până de curând, Secuiana era doar marcă de export. De ce? Pentru că fac mai mulţi bani acolo decât dacă ar vinde în ţară. Motivele nu le ştiu, dar în mod sigur le ştiu ei.
Imi imaginez. Si lesin de ras.
Si aia care se luptau pe tricouri de 25 lei iti garantez ca nu au vazut in viata lor nici Spania, nici Turcia.
Iar paltonul de care ziceam eu ca scria “Made in Romania” se gasea in varianta turceasca si la noi si la pret mai mare in lei decat echivalentul in lire in Regat. Si asta facand abstractie de diferentele dintre salariile minim-mediu/economie Romania-Regat.
Si da, hainele sunt mai bune si mai ieftine in afara decat ce ajunge pe piata in Romania, tocmai asta ziceam si eu. Insa problema e ca in tara oamenii aia de care comentam noi ca se plimba prin Spania, Turcia, Tunisia, etc nu cumpara niciun produs cu pret “prea mic”, indiferent de calitate.
Intrebare in plus: cum iti explici ca un triunghi de branza Brie costa 5ron in UK, 10ron in Romania, la fel o felie de branza cu mucegai/blue cheese, o portie de sushi 15ron in UK, 35ron in Carrefour Romania, un borcan de Nescafe Expresso (100gr) – 15ron in UK, 10ron la promotie, 20ron in Carrefour Romania. Si asta in conditiile in care salariul minim pe economie in Romania e in jur de 500ron si in jur de 3800ron in UK. Nu cumva pentru ca anumiti romani sunt mai degraba atrasi de preturile mari decat de calitatea sporita? Nu e aceasta o dovada de snobism?
Privind in retrospectiva imi dau seama cat de mult a degenerat discutia si imi pare rau. Pentru ca eu de fapt eram de acord cu tine – prea multe fonduri risipite investite aiurea si prea putine idei viabile care sa imbunatateasca situatia economica din Romania.
Nu face nimc, chiar mă bucur că am avut cu cine să discut.
Preţurile la mâncare ştiu că-s mai mici în afară. Nu pot să-mi explic de ce.