De ce e interzis Cannabisul?

Cât timp alcoolul, tutunul şi cafeaua sunt în “libertate”?

Alcoolul este mult mai periculos decat cannabisul. De fiecare dată când dau peste un beţiv, mă feresc. Vomă pe haine, ameninţări şi agresivitate exagerată, putoare de crâşmă împuţită şi de fecale sau urină. De toate am avut parte în preajma oamenilor beţi.

Dar, când am stat pe lângă oameni fumaţi, cel mai rău lucru care mi s-a întâmplat a fost să fiu călcat pe picior şi să nu mi se ceară scuze. Unii stăteau singuri şi sufereau în liniştea lor, iar alţii pur şi simplu se distrau. Nu am văzut pe nimeni să umple pereţii de vomă, nu s-a pişat niciunul pe uşa vecinilor, nu a sărit nimeni la bătaie, nu a vrut nimeni să se arunce de la balcon.

Aş putea face o comparaţie şi între un fumător înrăit care a rămas fără tutun şi un “drogat” care nu mai are bani de o doză nouă de iarbă. Tabagistul va fi “pe muchie”, nervos, acid, chiar agresiv. “Drogatul” ridică din umeri şi spune simplu “asta e, frate”.

Aşadar, unde e libertatea de a lăsa oamenii să consume ce vrea muşchiul lor, să facă ce vor cu viaţa lor? Aşa cum beţivanii, care-şi omoară ficaţii prin cele mai ieftine cârciumi, sunt lăsaţi să se înnece liniştiţi în alcool, sau fumătorii de tutun înrăiţi aleg să-şi înnece plămânii în gudron, la fel şi cei care aleg să fumeze alte plante ar trebui să fie lăsaţi în pacea lor.

Apoi, statul ar putea face – exact ca în cazul tutunului şi alcoolului – o groază de bani din cannabis, obţinuţi din taxe şi accize. Din cauză că ar fi legal, nu ar mai fi atâţia “criminali”, iar închisorile ar “adăposti” doar oamenii cu adevărat periculoşi pentru societate. Şi, nu în ultimul rând, mulţi “stresaţi” ar fi ceva mai liniştiţi.

În plus, din ce  în ce mai mulţi oameni spun că “iarba” nu e mai dăunătoare decât alcoolul sau tutunul. Unii spun şi că alcoolul ar fi mult mai rău decât unele droguri obţinute pe cale artificială, ca LSD-ul şi Ecstasy-ul.

Apropo, mai sus am vorbit doar de cannabis. Nu sunt de acord cu consumul drogurilor tari – prafurile de tras pe nas şi băgat în venă, pastiluţe şi tot soiul de alte rahaturi chimice – droguri care, din punctul meu de vedere, rahaturile astea sunt cu adevărat rele – te distrug atât dpdv fizic, cât şi psihic.

Cu toate astea, pentru a nu fi ipocrit, şi drogurile tari ar trebui sa intre sub aripa aceleiaşi libertăţi de mai sus. Singura condiţie ar trebui să fie consumul acestora doar în centre specializate, unde sunt oameni care au grijă de tine, care îţi dau doar “marfă” de calitate, fără alţi aditivi toxici şi care nu te lasă să foloseşti un ac ce a trecut prin alte câteva vene, foarte posibil infectate.

Notă: Nu am fumat niciodată altceva în afară de tutun – de care, apropo, m-am lăsat acum 4 luni; nu regret şi nici nu-i simt lipsa. Nu am fumat niciodată iarbă, nu din cauză că aş fi împotriva celor care-o fumează, ci doar pentru că nu e legal. Dacă aş avea ocazia să o fac undeva unde nu riscul să înfund puşcăria pentru ceva – din punctul meu de vedere – absolut benign, aş trage fără nicio problemă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.