Republica Moldova. De ce nu.

Citind presa de dimineaţă, aflu că, prin Republică, partidele de opoziţie (adica alea care nu sunt în totalitate comuniste) ar cam dori o unire cu România.

Pentru Republica Moldova, unirea ar însemna aderarea automată, fără absolut niciun efort, la Uniunea Europeană – lucru care ei n-ar reusi să-l facă de unii singuri nici într-o sută de ani. Ar mai însemna si un şut în cur dpdv economic şi poate-poate eliminarea trupelor ruse de pe teritoriul său.

Pentru Republica Moldova, unirea ar însemna libertate şi evoluţie, pe când pentru România ar însemna scădere economică, o infuzie de mentalităţi învechite şi ceva duşmani noi din Est. Am câştiga teritorii noi, dar am intra cu un picior în groapă încercând să-i ajutăm pe cei cunoscuţi ca fraţii noştrii – pentru că, sincer vorbind, Moldova e într-un rahat mai mare decât România dpdv al mentalităii, economiei, dezvoltării de orice fel.

Ştiu că peste Prut curge sânge Românesc. Ştiu că pământul ăla este pământ Românesc şi nu Rusesc sau Ucrainean. Ştiu că de mult se doreşte o nouă Românie gogoloaţă. Dar e prea târziu – deja ne-am obişnuit cu gândul că astea două vor fi ţări diferite pe vecie. Pentru noi, acum aţi fi o povară mult prea grea, nu o aripă de ajutor.

Îmi pare rău.

One thought on “Republica Moldova. De ce nu.

  1. deA

    Romantica din mine ar fi incantata de o Romanie Mare. Dar cum spui si tu, in afara de sentimentalismul acesta ieftin, nu prea vad ce ar avea de castigat Romania la unirea cu Republica Moldova.
    Financiar, nimic-doar de pierdut.
    Cultural-prea putin. Ce au avut ei sa ne ofere, ne-au cam oferit deja iar acum sunt oricum mult prea indoctrinati de rusi.
    Educational si politic-vai de capul lor, cat suntem noi de prostiti de tranzitia de la comunism la democratie, care pare sa nu se mai termine si careia noi nu reusim niciodata sa ii facem fata-dar sa vezi cum vor fi ei saracii…
    Teritorial si politic-da, vom fi o tara mai mare. Pe de alta parte Ucraina si Rusia vor fi in continuare tot MULT mai mari. Nu ne aduc deschidere la mare si nici vreun potential turistic iesit din comun. Si poate ca nu vor mai fi ei unealta Rusiei cand aceasta se va hotara sa ne trazneasca, dar nu ne ne va fi nici scut. Rusia va continua sa ne stea in coasta (prin Ucraina care ne va inconjura) iar cand ne va izbi, va trebui sa pierdem foarte multe resurse aparand Moldova, apoi aparand Moldova si abia apoi aparand Bucurestiul. Haha, la momentul acela intrebarea va fi deja “Care Bucuresti?”

    Dar da, pentru ei ar fi nemaipomenit. Eu, desi am militat pentru unire, acum as zice pas-deocamdata ii ajutam mai mult amanand unirea. Mai incolo, cand nu ne va mai fi teama nici de Rusia, nici de criza economica, mai stam de vorba. Pana atunci, bursele de scolarizare, facilitarea emigrarii si ajutoarele care se pot da ar trebui sa fie limita.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.