Politically Correct, sau cu un pas mai aproape de 1984

În loc de introducere, vreau sa precizez că nu fac parte din grupul paranoicilor pasionaţi de teoriile conspiraţiei. M-am uitat la o groază de documentare în care diverşi anonimi susţineau sus şi tare de existenţa unor planuri ascunse, conspirative, mistice chiar. M-am uitat şi la gluma cu secretul şi, oricât de mult mi-am dorit eu şi m-am vizionat într-un apartament duplex din buricul târgului, tot în chirie stau momentan.

Acum câţiva ani, după ce nişte omuleţi, din nişte ţări bogate-n petrol, au trântit câteva avioane în 3 clădiri din Statele Unite, britanicii au început să fie din ce în ce mai interesaţi de siguranţă. Rapid, acest interes s-a transformat într-o obsesie, care la rândul ei s-a transformat într-o stare de paranoia total nefondată.

Se ştie că oricine face poze trebuie raportat poliţiei, dar şi că toţi cei care au două sau mai multe telefoane sunt terorişti. Că tot am spus de poze, britanicii vor să bage o lege care interzice cetăţenilor să fotografieze poliţiştii. Se ştie şi că Marea Britanie şi-a pus la punct poate cea mai mare şi completă reţea de supraveghere video (şi nu numai) a cetăţenilor din lume.

Când am aflat cele de mai sus, am cam mustăcit. Conceptul de libertate pură, de lipsa oricăror limite, atât timp cât nu încalci unele reguli de bun simţ, dintr-o dată a părut violat. Libertatea mea nu se mai întindea până când o încalcă pe cea a altui om – egal cu mine în drepturi – ci până când încalcă o lege stupidă şi mult prea restrictivă.

Acum, aflu că oficialii Uniunii Europene sunt de părere că “doamnă”, “domnişoară”, “firemen”, “policemen”, “mankind” şi altele similare, sunt cuvinte sexiste. Probabil, de mâine voi afla că nu mă pot adresa unei… femei, decât folosind termenul “tovarăşă”. De fapt, din cauză că o femeie devine cu adevărat femeie doar de la o anumită vârstă, mai corect ar fi “fiinţă umană de gen feminin”.

Handicapaţii sunt acum “persoane cu dizabilităţi”, homosexualii şi lesbienele sunt “gay”, ţiganii sunt “rromi”, graşii sunt “supraponderali”, negrii sunt “afro-americani”, iar albii sunt “caucazieni”. Şi, de ce nu, dacă tot suntem la capitolul “reinventarea limbii”, să introducem în noul dicţionar termeni de genul “dublugândit”, “miniub”, “crimaoprit”, “nepers”, “nerau” şi altele de genul ăsta.

Aşa că, dragi tovarăşi, să cenzurăm limba asta cât mai mult, să ne ascundem după deget şi să înventăm termeni noi. Să ne căcăm pe noi din cauza unor… indivizi, mult prea sensibili şi incredibil de uşor de atins de acei termeni – nu-i aşa? – total sexişti şi discriminanţi.

Culmea, e că şi zânele care încearcă să transforme lumea într-un basm roz, liniştit şi politically correct – chiar şi ele fac ceea ce popa spune că nu e voie. Asta pentru că omul, prin natura sa, e o fiinţă care discriminează, fie că vrea sau nu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.