Legea cu monitorizatul

Am încercat să mă abțin, dar nu rezist – nu când toată blogosfera vuiește și marea majoritate a colegilor bloagheri dau părerea greșită-n baltă. Da, este vorba despre faimoasa lege a lui pește cu monitorizarea adreselor IP, a adresei, datei și a orei la care am trimis mail-uri și a adreselor web pe care intru. Legea 298 din 2008, mai exact.

Băi, pe mine nu mă deranjează. Uitați-vă fraților până vă cad plombele. Atât timp cât nu cumpăr sau vând droguri pe net, nu mă uit la kiddie pr0n și nu pun la cale dracu știe ce atentat terorist, mi se rupe că stă Gerogel cu ochi albaștri și își belește ochii la url-urile accesate de mine sau când trimit eu mail-uri către diverși cunoscuți din virtual.

O să vedeți… ce? Că trag un fișier cu extensia .torr de pe iplay.ro și thepiratebay.org n-aveți cum, pentru că vă este interzis să vă uitați la conținut, la datele pe care le trag eu de pe net. Puteți vedea doar că pornește o conexiune criptată între mine și un x-ulescu de pe net, pe un port oarecare. Că înjur pe mess și-mi bag organul în toți oamenii politici și în autoritățile din românia? Sau, poate o să vă apucați să calculați în cât timp îmi fac eu laba, după timpul petrecut pe redtube? Big fucking deal, scuzați-mi engleza.

Oricum, datele alea nu vor putea fi puse la dispoziția autorităților, decât dacă se prezintă un mandat, mandat care, la rândul lui, este eliberat de un judecător pe baza unor dovezi solide. Și, din punctul meu de vedere, pentru a crea acele dovezi solide, trebuie să fi făcut un rahat destul de mare.

Problema cea mai mare, din punctul meu de vedere, nu e că acele date vor fi stocate undeva, ci că, la un moment dat, unele baze de date vor fi compromise. Pentru că, să fim serioși, nu contează cât de mare ești (da, mi-e lene să caut și alte surse), întotdeauna se vor găsi găuri în sistemul tău informatic. Acum, oare cât de mult se pune accentul pe securitate într-o rețea de cartier, ținută în picioare de doi-trei puști?

Stați liniștiți, mai durează ceva timp până când un Frate va transforma lumea într-un univers orwellian.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.