Killer Chicken, cu copita-n sandwich

Killer Chicken este un fast-food micuţ de pe Magheru. Mai exact, îl găsim pe acelaşi trotuar cu Diverta, în colţul dinspre Piaţa Romană.

Cam de fiecare dată când trebuia să-mi aştept prietena să iasă de la servici, treceam pe acolo şi luam un sandwich cu şuncă şi caşcaval.  Mâncarea este bună, nu am ce zice; sandwich-urile sunt prăjite la grill şi amestecul de “opţionale” se potriveşte foarte bine cu felia de şuncă şi cea de caşcaval dintre bucătile de chiflă, iar preţurile sunt ok.

Dar nu despre gustul mâncării de acolo am de gând să vorbesc aici.

Într-o seară, Ea mă anunţă că întârzie puţin, având ceva probleme cu banii la casă. Cum eram deja postat în faţa intrării magazinului şi puţin cam flămând după o zi de muncă în care nu am binevoit să bag nimic la ghiozdan, mă hotărăsc să-mi iau ceva de mâncare. Zis şi făcut. Mă duc la Killer Chicken, intru în “local”, dar nu văd pe nimeni în spatele tejghelei. Eh, o fi prin spate, pregăteşte ceva, mă gândesc eu. Răbdător, mă pun pe aşteptat.

După vreo 10 minute, apare-n grabă tanti vânzătoarea care, după ce primeşte comanda, se apucă de preparat sandwich-ul. Căutând ceva subiect de conversaţie, o întreb pe un ton jucăuş ce a făcut în spate atâta timp. Ea îmi răspunde, înfricoşător de sinceră, că a trebuit să se ducă la baie.

Buuun… Mai număr câteva puncte negre pe tavan, mai verific lista de preţuri, când, dintr-o dată, mi se aprinde un beculeţ în tărtăcuţă şi realizez ceva:

Tipa asta tocmai a fost la toaletă, a ieşit cu mâinile suspect de uscate pentru cât de grăbită era şi acum îşi bagă degetele printre feliile de şuncă, caşcaval şi pâine, care în curând se vor transforma în sandwich-ul meu. Şi chiar dacă nu ar fi fost la toaletă. Nu mi se pare normal ca o vânzătoare dintr-un fast-food să manipuleze marfa fără ustensile şi mănuşi, cu mâinile goale, pline de microbi şi bacterii.

Curios şi băgăcios din fire, o întreb direct de ce nu foloseşte mănuşi sau cleşti. Tipa-mi răspunde, oarecum contrariată:

Păi, oricum le bag în grill. Mor toţi microbii acolo, la cât de cald e.

Hai să mori tu că, după 5 minute la aproape 200 de grade Celsius mor toţi microbii dintre feliile de pâine, microbi care s-au transferat de pe mâinile tale jegoase pe ceea ce eu ar trebui să bag în stomac!

9 thoughts on “Killer Chicken, cu copita-n sandwich

 1. Orbu'

  Cunosc fast foodul si eu mananc de acolo. O stiu si pe tanti aia care vinde acolo de o vesnicie.However:
  1) De unde stii ca nu s-a sterspe un prosop , servetele..etc..
  2) Chiar are dreptate , nu in 5 minute , ci in 1 minut la 200 de grade mor toti microbii , asa ca singurul lucru de care sa te temi este constiinta ta ca totul e in regula daca umbla cu manusi si clesti…. Stiu chelneri care isi bagau p**a in chifle, sau scuipau in saorma (oameni bolnavi dealtfel) si umblau cu manusi.Killer chicken e un local foarte curat dupa parerea mea

  Reply
 2. rasebo

  Daca tu imi garantezi ca mijlocul sandwich-ului este incalzit la 200 de grade, te cred.

  Dar vreau sa vad cascavalul care ar trebui sa fie cel puţin topit, daca nu ars dupa cele 5 minute la 200 de grade, la fel ca si feliile de sunca măcar încălzite din interiorul sandwich-ului.

  Reply
 3. Orbu'

  Interesanta intrebare, Testand cu toasterul, chifla si termometrul ,se pare ca in 2-5 minute mijlocul chiflei se incinde undeva la 100-125ºC.Dar tinand cont de ceea ce am invatat intr-un an de EAM , despre procesarea alimentelor , si de cunostiintele despre biologie/medicina alimantata , te asigur ca e suficient. Poti sa cauti singur referinte. Ca exemplu:aici .

  Altfel spus , laptele UHT se pasteurizeaza la ~70ºC(pentru a nu craca vitaminele ) si se considera “safe” pentru a fi consumat . Retine , acest lapte nu se proceseaza in nici un segment la vreo temperatura mai mare , din cauza a ceea ce am spus mai sus.
  Sterilizarea seringilor si ustensilelor medicale ( stomatologice, etc , etc..) se face undeva la 100ºC -pe baza de apa , si pe la 105-120º pe baza de abur sub presiune.Multe din ustensilele astea vin in contact direct cu sangele pacientilor.
  Cred ca singura grija legata de microbii pe sandvisul procesat in toaster ramane referitor la faptul ca vanzatorul atinge sandvisul si dupa procesare -doar in exterior .
  Totusi:
  1)a)Presupunand ca tu cumperi paine, in cate locuri ai vazut ca ti se manipuleaza painea doar cu manusi?
  b) Presupunand ca se intampla si asta, ce crezi tu, la fabrica de paine , brutarii, cei care pun painea in lazi, transportatorii…folosesc toti manusi?
  c) crezi ca daca le cade painea pe jos , o arunca?sau sufla pe ea si o pun inapoi in lada.
  d) crezi ca lazile sunt spalate/dezinfectate dupa fiecare folosire?
  ..In acest caz iti sugerez sa mananci doar paine prajita. Cred ca reazlizezi si singur si nu e nevoie de alte exemple, ca asta e una din ingrijorarile nesemnificative.
  Sugestie: Uita-te doar la mainile angajatului ,si daca are negru sub unghiii sau ti se pare jegos , e limpede ca trebuie sa pleci. Pe de alta parte daca ti se face greata stiind ca cel ce te serveste nu foloseste manusi, si esti confortabil in sitatia opusa..”act accordingly”.Personal nu cred ca e determinant , atata timp cat daca imi cade marul pe jos , il sterg pe tricou si il mananc (sunt doar eu , nu spun ca e bine sa faci asa).
  Am fost aseara acolo, si special m-am uitat la mainile femii si in jur,poate prea atent , caci m-a privit putin suspicios. Mi s-a parut si ea si localul printre cele mai curate pe care le-am vazut.
  Si presupunand ca as fi deacord cu tine , si ca metodele de lucru nu respecta ultimele norme sanitare in domeniu, frica ca m-as putea imbolnavi din cauza asta , nu depaseste calitatea (gustul) sandvisurilor de aici. Cred ca fac cel mai bun sandvish file/snitzel pe care le-am mancat vreodata , si saorma desi e micuta , e printre cele mai bune pe care le-am mancat (sigur mai buna ca aia laudata de la dristor :P).Apropos , daca sti alt loc in care fac sandvisuri asa de bune, te rog recomanda-mi ca de ceva vreme , fac un drum destul de lung sa mananc sandvis acolo.

  Reply
 4. rasebo

  Ai făcut o confuzie; UHT este încălzit la ~140 de grade Celsius, pe cand HTST este incalzit la ~70 de grade.

  Pot judeca un fast-food numai în funcţie de felul în care se prezintă vânzătorii. Nu am acces în spatele tejghelei, nu ştiu cum se mişcă treburile pe acolo, de câte ori se spală pe jos şi câţi şobolani/gândaci or avea.

  Ştiu şi eu de scandalurile cu jegul din majoritatea fast-food-urilor din România. Cu toate astea, toate măgăriile s-au întâmplat în spatele uşilor închise, iar felul în care se prezintă şi se manipula mâncarea acolo era de cele mai multe ori ca la carte (adică cu mănuşi şi cleşti).

  Înţelegi în cazul ăsta, că, dacă o văd pe vânzătoare manipulând mâncarea cu mâinile goale, mai ales după ce a fost la toaletă, fac o paralelă logică şi îmi imaginez numai ce e mai rău.

  Reply
 5. Orbu'

  Fireste ca inteleg logica :) . Spuneam doar ca lucrurile nu sunt neaparat asa cum ni le imaginam.Am crescut la tara , mananc mere direct din pom pentru ca drumul de la pom in burta mea e mai scurt decat cel pe care l-as face sa il spal…Acolo toata lumea face asa. Sunt deacord si cu faptul ca marul din pom este atins doar de mana mea , ploile acide , omizi si gandaci , nu de alti manipulanti care transmit boli compatibile cu cele pe care le pot receptiona eu. Dar totusi, nu am teama de mainile goale. Cand intru intr-un restaurant , cel mai mult imi este frica sa nu cumva sa aibe produse alterate, sa sa nu fie infestati. Ca sa iti dau un exemplu clar.
  Restaurantul Seven de la Decebal/Dristorului. Colegii mei de lucru mananca de acolo mereu si nu au avut niciodata probleme.
  Eu am mancat doar de 3 ori, si de doua ori am avut “reactii adverse” , ultima consistand intr-o alergie severa.E clar ca n-o sa mai mananc niciodata acolo/de acolo. Si cu toate astea , ca sa fiu obiectiv, oamenii manipuleaza mancarea ok, dinerul pare curat , mancarea nu e rea la gust , singurul lucru dubios ar fi ca se fuma (ultima data cand am fost)dar nu asta cred ca este cauza alergiilor mele.Cu toate astea , daca de 2 din 3 ori m-am imbolnavit e limpede ca nu mai pot manca acolo indiferent ce impresie vizuala mi-ar lasa localul.Si hey, am fost aseara din lou la KC (sotia e insarcinata si mananca doar sandvish de acolo)si am observat ca vanzatoarea foloseste clesti :P. Sorry de confuzia cu UHT , mai greseste omul, dar ai prins ideea .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.