Articolul potrivit, la timpul potrivit

Acum ceva timp, îl întrebam stresam pe Buddha pe mess, în legătură cu un articol pe care aș fi vrut să îl public. Marea mea problemă era răspunderea legală. Pe scurt, nu aveam chef să fiu dat în judecată de niște idioți, pentru un articol ce ar fi putut să îi lezeze. Da, e problemă de tupeu și coaie (cum însuși Buddha mi-a spus), dar nu voiam să risc ceva fără să știu că, până la urmă, voi ieși învingător. Ce-i drept, e mai frumoasă viața când nu e planificată la milimetru, dar nah, eu sunt prevăzător și nu-mi place să risc prea mult.

În articolul respectiv, ar fi trebuit să vorbesc de Diverta și de unele măgării pe care le-au făcut angajatilor, cu ocazia deschiderii magazinului de pe Magheru. De la promisiuni ce includeau o masă pseudo-gătită și apă sau suc, până la cei 400 sau 450 de lei promiși pe o săptămână de muncă. Mâncarea pseudo-gătită – fix pula; un sendviș pe zi. Banii, așa zisa “primă de deschidere” au fost 150 de lei. 150 de lei pentru că, timp de o săptămână, angajații magazinului au stat și au cărat rafturile și produsele, timp de vreo 5-6-7 ore pe zi. Nu, nu niște oameni angajati special, “antrenați” pentru ridicat greutăți cu spatele; ăia-s prea scumpi. Și nu spun nici că, pentru a căra chestii grele, ai nevoie de cine știe ce pregătire; dar nu pui o fată de 1.60m să-ți ridice lăzile cu cărți, fiecare cântărind aproximativ 15 kilograme.

Na că am zis-o. Și ghici ce? În caz de ceva, nu va fi un singur omuleț din magazinul ăla care să confirme ceea ce am spus mai sus. Toți sunt atât de speriați de faptul că ar putea fi dați afară, încât până și ideea căutării unui job mai bun li se pare fantastică. Așa că rămân în cloaca aia de magazin dezorganizat și muncesc 12 ore pe zi în weekend pentru un salariu de tot căcatul. Păi de ce nu? Colegi mișto, program flexibil, munca ușoară… Ce poți să vrei mai mult de la viață? În afară de un viitor, desigur.

Apropo, ar interesa pe cineva faptul că Diverta Magheru va fi singurul magazin din toată rețeaua, a cărui angajati vor avea o vacanță de iarnă superbă și relaxantă, cu concediu doar în zilele de 25 Decembrie și 1 Ianuarie? Neah, totul este bine atât timp cât noi ne permitem să umblăm cu capul în pungă și avem de unde să cumpărăm cadouri în ultimul minut, la același preț umflat cu care ne-am obișnuit de la Diverta.

One thought on “Articolul potrivit, la timpul potrivit

  1. Angajatu'

    Uite ca exista un angajat (fost, ce-i drept) care iti confirma toate cele expuse de tine mai sus. Insa trebuie sa stii ca majoritatea am plecat dupa inaugurarea magazinului. Da, a fost mult de munca, de carat cu carca mai exact, insa tocmai debandada aceea, mancarea de cacat, programul mizerabil etc, au fost cele care au dus invariabil la cate 2-3 lazi de bere pe zi. :))) A fost o perioada frumoasa, in care s-au legat tovarasii care rezista pana astazi. Partea nasoala a venit dupa lansarea oficiala, cand totul a revenit la “normal”… adica puscarie; luai penalizare si daca stateai de vorba cu un coleg pe raion. Nu dupa mult timp am plecat; eu am fost doar primul, au urmat aproape toti. Am intrat acum cateva zile in magazin si n-am mai recunoscut pe nimeni. Numai bine.

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.