Imbecilizarea Linux

Acum, cu ocazia noii mutări, în apartament suntem doi pinguini. Adică doi utilizatori de Linux. Eu oarecum nou, cu doar 3 ani de “experienţă” neîntreruptă în spate (am mai avut niscaiva tangenţe încă de pe acum 6-7 ani), şi colegul de apartament, parcă scos din ţiplă, cu aprox 1 an de utilizare (de vreo 6-7 luni nu mai e pe dual-boot).

Eu sunt obişnuit cu linia de comandă. Toate setările sistemului sunt făcute editând fişierele de configurare; muzica iese din moc, filmele din mplayer, iar links2 e sfânt când crapă X-ul şi ai nevoie de gugăl. Distribuţia – Debian Sid; interfaţa grafică – KDE simplist, fără widget-uri (sau cum naiba s-or numi), fără Compiz-Fusion, nimic. Am folosit şi fluxbox cam 6-7 luni cu plăcere, numai că m-am hotărât că am nevoie de puţin bling-bling.

Colegul de apartament are instalat un Kubuntu. KDE şi el, dar de data asta încărcat cu toate rahaturile posibile. Calculatorul, deşi e oarecum identic cu ce am eu (placă video mai bună şi parcă oleacă mai mult ram), se mişcă ca un cur. CLI-ul e cel mai mare coşmar al lui, preferând să dea 100 de click-uri în loc să scrie o linie de comandă.

Acum vreo 2-3 zile, colegul de apartament vine la mine, incredibil de entuziasmat. Tocmai îşi instalase un căcat de aplicaţie care-ii permitea să monteze imagini iso, Furious ISO Mount. Când îl întreb sec “de ce nu foloseşti mount-ul?” face ochii cât cepele şi mă întreabă “ce să folosesc?”… Uhmmm “Comanda mount… mount -o loop /cale/catre/fisierul.iso /mnt/iso/“, la care omul îmi răspunde “ăăă se poate aşa?”

De ce să instalezi un program care: 1, îţi ocupă aiurea memorie; 2, consumă aiurea procesor; 3, trebuie să dai douăj de click-uri până montezi imaginea aia; 4, cine ştie cum e scris şi cât de stabil e (mai ţineţi minte prostia aia de aplicaţie pt ubuntu care instala ca prin magie o groază de non-free-uri şi, eventual mai buşea şi sistemul? – nu mia ţin minte cum se cheamă, din păcate)

Cât de greu să fie să citeşti un man sau să dai un search pe gugăl? Sau să întrebi pe altcineva. Sau, mai bine, să renunţi, după un an de Linux, la obiceiurile de doi bani ale utilizatorului de windows?

4 thoughts on “Imbecilizarea Linux

 1. Etherfast

  Sunt multi care trec pe Linux pentru ca “asa e la moda” si “sa invete”. Multi revin la Windows. Dupa multi ani si multe experiente placute si neplacute, m-am decis la Windows pentru Desktop, si Linux pentru server-based.

  Nu tin Linux pentru Desktop pentru ca nu prea am gasit inlocuitor pentru aplicatiile de grafica si jocurile pe care le vroiam intr-o vreme, iar cu WINE-ul nu m-am impacat niciodata.

  Dar da, ai dreptate :) Command-line rocks.

  Reply
 2. rasebo

  Eu nu mă mai joc pe calculator de mult timp, iar pentru grafică mi-e de ajuns GIMP-ul.

  Pentru mine, Linux-ul pe desktop îmi satisface toate nevoile, iar pe server e mai mult decât perfect. Dar astea-s gusturile mele. Restul sunt liberi să folosească ce vor ei.

  :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.