Eu am învăţat şi limba Rusă

Asta este una dintre afirmaţiile-clişeu folosite de cei mai în vârstă (40+), afirmaţie prin care ei vor să demonstreze că sunt mai buni decât tinerii mucoşi ce ameninţă să le ia felia de pâine mucegăită din mâinile lor uscate. Şi de fiecare dată, chestia asta este spusă cu un aer de superioritate. O superioritate falsă. Penibilă.

E o prostie! Toţi aţi învăţat rusa când eraţi striviţi sub talpa comunismului. Nu e ceva de care să te mândreşti, e un lucru de care să-ţi fie ruşine, un capitol din viaţa ta de care să ţi aduci aminte cu amărăciune! E una dintre ştampilele aplicate de către nea nicu pe fruntea voastră lată de vite tâmpe ieşite la comandă, ca pe banda rulantă. Toţi la fel, toţi seci, fără personalitate, fără viziune.

Să vă fie ruşine că aţi învăţat rusa. Pentru că nu aţi învăţat-o din plăcere. Nu, aţi învăţat-o că aşa v-a fost băgat pe gât!

11 thoughts on “Eu am învăţat şi limba Rusă

 1. danz3l

  Sa le fie rusine ca se lauda in modul asta, nu pt ca au fost obligati…ca nu e vina lor.
  Oricum a inceput sa-mi placa rusa…de cand ascult un radio rusesc cu muzica super-mega-extra-comerciala si Tatu…multumita lui Deedee. Oricum ca si greaca…mi se par imposibile. :|

  Reply
 2. Bau

  hmm…tin sa te contrazic danz3l: au fost obligati. asa cum tu nu poti spune ca nu ai fost obligat sa inveti engleza sau franceza. daca nu invatai ce faceai? erai si acum repetent in clasa a 5 (cel mult…depinde de fiecare cand a inceput)
  aceasta expresie a ramas singurul lor as de sub maneca (din punctul lor de vedere) de superioritate.
  Nu te vei trezi cu aceasta expresie din partea unui batran pe care il tratezi cuminimul de respect cuvenit. Un simplu “O zi buna” nu te doare gura sa spui.
  In orasul acesta de cacao, doresc sa nu devin ceea ce imi arata el in fiecare zi [cocalari, sămânţari (copy paste din taguri :D ) si cei mai multi, “just plain” nesimtiti].
  Nu ma doare mana sa tin usa deschisa unui/unei domn/doamna in varsta pentru a intra in scara blocului si nici nu ma doare gura sa ii spun “buna dimineata/ziua/seara” sau in caz de nevoie, sa il/o intreb daca are nevoie de ajutor cu plasele.
  Dar fiecare vede ce vrea. Eu incerc sa vad bine, incerc sa fac bine, incerc sa fiu bun.
  NU SPUN CA IMI IESE DE FIECARE DATA! :)

  Reply
 3. rasebo

  Ai deviat urat de tot, bau si imi lasi impresia ca ai luat-o oarecum personal, desi nu este cazul. Ori asta, ori incerci sa privesti problema prin ochii mei, cel care injura tot timpul batranii nesimtiti si sa-mi dai o mica lectie de morala. Nu merge.

  Te asigur ca te vei trezi cu aceasta expresie (+muuulte altele, care de care mai pline de nesimtire si lipsite de logica) si din partea unui batran pe care care il tratezi cu minimul de respect. Asta pentru ca batranii au falsa impresie cum ca ar trebui pupati in fund, nu tratati exact la fel ca oricare alta persoana. E simplu. Cu cat imbatranesti mai mult, cu atat ti se rupe mai rau de restul. Dpdv al igienei, dpdv al neismtirii, dpdv al…oricarui lucru.

  Stiu ca tu ai impresia ca sunt nesimtit, mi-ai spus-o si in fata (lucru pe care-l apreciez). Dar ai scapat o chestie din vedere. IMHO, batranii nu au absolut niciun drept in plus fata de mine sau de tine. Zero barat. Sunt oameni si atat. Si da, zic buna ziua vecinilor din bloc, ii multumesc vanzatoarei de la magazin, ma ofer sa tin usa sau sa ajut pe cineva care are o tona de bagaje/pungi. Dar nu ma limitez numai la batrani. Imi place sa ma gandesc ca orice om imi este egal.

  Cat despre frica ta de a deveni exact imaginea in oglinda a orasului asta…cam tarziu. Cand ai aruncat ultima oara un ambalaj la cosul de gunoi in loc sa-l arunci pe geamul masinii? Cand ai aruncat ultima oara sacul de gunoi pe geam? Vezi barna din ochiul tau?

  Reply
 4. culturacimpanzeilor

  N-as vrea sa intru intr-o disputa. Cu atit mai mult sa creez una. Dar cred ca rasebo, in felul lui, gen Poe, pe care marturisea ca l-a admirat cindva (si a reusit sa ma inluenteze si pe mine cu stilul sau!) voia doar sa atraga atentia asupra unui aspect. Poate de multe ori acest stil nu prea reuseste (sau reuseste mi mult chear, a crea tocmai o imagine contrara celei pe care autorul dorea s-o redea!), dar sint numai chestiuni de stil. Pentru ca nimic in lume nu ma va putea face sa cred ca toate afirmatiile pe care uneori, rasebo, le face, sint si adevarate. Si, da-mi te rog posibilitatea de-a alege sa cred ca sint facute doat pentru a…soca! Cine nu si-ar dori sa cunoasca pina si limba rusa, Esenin, Puskin, sint atitea motive…

  Reply
 5. rasebo

  La mine ideea conteaza, nu neaparat detaliul. Putea sa fie franceza, chineza, afrikaans sau naiba stie ce alta limba. O fi rusa frumoasa, o fi avand Rusia minti luminate, dar a fost bagata pe gat. De asta, este o prostie sa te mandresti cu ceva ce ti-a fost bagat pe gat.

  Reply
 6. DeeDee

  Si eu stiu putina rusa; am invatat-o dupa ureche, cum zicea Danz3l ;) Ba o melodie, ba un filmulet, ba o eticheta… usor, usor, cu lingurita, nu cu galeata :D

  Reply
 7. rasebo Post author

  Eu nu am zis că e o limbă urâtă. Doar că unii o folosesc drept armă, pentru a-ţi demonstra că ei îţi sunt superiori, când de fapt au fost obligaţi să o înveţe.

  Reply
 8. rasebo Post author

  Nu şi-a bătut nimeni joc de ea. Dacă ai fi citit atât articolul cât şi comentariile, nu ai fi ajuns la concluzia asta. :)

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.