Mâine dăm colţul?

userfriendly.com comic

Probabil ştiţi cu toţii de experimentul de mâine (se va da drumul maşinăriei numite LHC – Large Hadron Collider – poze aici). Unii spun că o să iasă o gaură neagră care o să pape tot Pământul, alţii că suntem proşti şi că ne speriem degeaba. Cea mai interesantă teorie de până acum e că este posibil să se creeze o gaură neagră care, în 4 ani, va creşte până când va înghiţi toată planeta. Adică s-ar potrivi de minune cu sfârşitul calendarului mayas, 21 Decembrie 2012, dată în care mulţi spun că s-ar termina toată distracţia pe Pământ, sfârşitul sfârşiturilor, bla (de fapt e vorba de un “nou început” – ce naiba o mai însemna şi asta).

Revenind la LHC, experimentul de mâine va consta într-o încercare de a proiecta o rază de protoni prin toată jucăria aia (e ca un cerc imens, de vreo 27 de kilometri în circumferinţă). Adică sunt şanse foarte mici să se producă o găurică maro neagră. Asta desigur dacă nu face poc ceva şi..naiba ştie ce poate ieşi de acolo. Eh, adevărata bubă s-ar putea întâmpla pe 21 Octombrie, când sunt planificate primele experimente adevărate, anume “the first high-energy collisions” (copy paste de pe wikipedia – ştiu ce înseamnă, nu ştiu exact cum se traduce).

Partea amuzantă e că, presupunând că se va întâmpla ceva cu adevărat naşpa mâine, toate articolele din blogosferă (şi sunt muuulte a dracului) despre chestia asta sunt incredibil de inutile. Din nou, presupunând că facem o găurică neagră, că teoria cu 4 ani până la “pa-pa” e adevărată şi că buba va fi făcută publică, ar cam fi cazul să ne pregătim pentru 4 ani de haos total.

Liv long iend prospăr. Măi taică, măi.

Bonus: dedicaţie pentru cei ce dorm încălţaţi:

Iron Maiden – Die with your boots on

Sursă imagine: userfriendly.org

One thought on “Mâine dăm colţul?

  1. danz3l

    Eiii eu sunt perfect de acord cu experimentul…am comentat pe multe bloguri cu subiectul asta…trebuie si noi (oamenii) sa facem ceva sa evoluam, nu putem doar sa presupunem. Abia astept sa treaca cei 4 ani sa vedem un raport cu toate realizarile :X

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.