Problema provincialului ajuns în Capitală

Ajunge domnu Gigi dintr-un oraş de la dracu-n praznic, dintr-un colţ al ţării, în Bucureşti. Omul vine aici în căutare de bani mai mulţi, de o viaţă mai bună. Fără facultate terminată, fără nimic. Doar cu liceul.

La început, munceşte de rupe, locuieşte în cele mai mizere locuinţe, abia se târăşte prin jungla numită “Capitală”. Până la urmă, după vreo 3 ani, ajunge să lucreze în sfârşit undeva unde poate câştiga destul de mult pentru a duce o viaţă bunicică, îşi găseşte un loc în care să poată sta bine, poate pleca în vacanţă undeva în afara ţării, poate să îţi cumpere ce vrea el de mâncare, e ok.

Dar domnul Gigi are o problemă imensă. Nu reuşeşte să scape de ermetismul gândirii unui provincial. Stereotipul Bucureşteanului nesimţit, analfabet şi înapoiat dpdv social este arhicunoscut. El ajunge să creadă cu tărie că toţi cei care au trecut pe buletin “Bucureşti” sunt aşa. Ajunge să se creadă un zeu printre mizerabilii muritori de capitală, inventează un cântecel ce conţine (şi) versurile “Bucureşteni borâţi, Bucureşteni borâţi, iiha măria ta, Bucureşteni borâţi!”.

Dar, fiind aşa, ajunge să fie fix întruchiparea nesimţitului Bucureştean, fix acea persoană pe care o urăşte. Dar nu îşi dă seama. Nu îţi dă seama că e fix ţăranul de Bucureşti atunci când urlă pe geam “gool” sau “muie” în timpul unui meci. Nu îţi dă seama că el e ţăran atunci când aruncă în silă pe geamul din bucătărie beţe de chibrit arse, oase de pui şi alte tâmpenii. “Doar sunt biodegradabile, nu?” Nu, sunt gunoaie, ţăranule. Nu îşi dă seama că nu e corect să lovească pe cineva în autobuz şi, în loc să-şi ceară scuze, să privească acea persoană cu dezgust. Când e vina lui.

Dar nu e tot. Gigi devine şi ipocrit. E corect cu toată lumea, în afară de el. Îi cere colegului de apartament să spele cada cu detergent după ce face duş, dar el nu se atinge de căcatul ăla de cârpă cu lunile. Colegul de apartament trebuie să toarne câte o găleată de apă pe zi într-a doua baie pentru că e defectă instalaţia, dar Gigi nu pune mâna pe găleata aia nici să-l baţi. Dacă gigi îşi ţine hainele jegoase pe podeaua băii cu săptămânile, colegul de apartament e muştruluit când uită o pereche de şosete pe calorifer, după ce face duş. Gigi nu are coş de gunoi. El are o pungă mică pe care o ţine în bucătărie în care pune gunoiul pe o zi şi teoretic o duce la ghenă zilnic. Practic, odată la 2-3 zile. Gigi are voie să ocupe tot frigiderul, în aşa fel încât colegul de apartament nu are loc să pună un căcat de conservă acolo. Mama lui Gigi poate veni cam odată la două luni (notă: Gigi are vreo 30 de ani), să stea două săptămâni aici şi să: umple cada periodic cu un mix de apă, detergent şi haine şi să o ţină aşa o mare parte a zilei, să umple uscătorul de haine în aşa hal încât colegul de apartament să nu aibă loc să-şi usuce o pereche de chiloţi, să se apuce în weekend de la ora 7 dimineaţa de trântit căcaturi prin bucătărie şi să vorbească ori cu soţul ei, ori cu un frate de-a lui Gigi (că de fiecare dată când vine ea, tre sa fie şi unul dintre ăştia doi) atât de tare încât colegului de apartament să-ii sară tot somnul. La Gigi pot veni din când în când amici care să stea aici câte o săptămână, cu care să se apuce de făcut mici şi să împută toată casa (Gigi nu ştie ce-ii aia să laşi uşa de la baie deschisă, să se facă curent în casă pentru a ieşi putoarea de mici mai repede). Dar dacă prietena colegului de apartament vine seara şi pleacă dimineaţa devreme, pe la ora 7 sau 8, timp de o săptămână, singura ei treabă în restul apartamentului fiind o vizită ocazională la baie, colegul de apartament e întrebat subtil “auzi, prietena ta s-a mutat aici?”

Să nu mai spunem că m-am săturat dracului să îl salut pe boul ăsta când îl văd prin casă şi să nu primesc niciun răspuns. Asta când i-am dat acces pe routerul meu wireless, pe netul meu, plătit din banii mei, şi nu am făcut niciun fel de scandal când trăgea dobitocul cu 3 mega de pe el şi-mi mânca toată banda.

Şi acum, futui cada pizdii măsii, am aflat că trebuie să plec mai devreme de aici pentru că aşa i se scoală pulii ăsteia blegi.  Pentru că nu îi convine că e cada jegoasă, că nu îi convine că iar a venit prietena mea aici, că nu îi convine că… pizda măsii ştie ce dracu nu îi mai convine.

Şi se mai mira de ce pula mea au plecat pe neveu ăia de stăteau înaintea mea în camera asta. Se mai mira de ce i-au tras ăia “ţeapă”. Şi la început mă miram şi eu. Uite că am aflat.

Aşa că am descoperit de unde au apărut majoritatea ţăranilor de Bucureşti. Provincialii veniţi aici să se afirme, să facă bănet căcălău şi să fie oameni “dă capitală”. Nu cei care au trăit aici de multe generaţii. Nu cei care sunt întradevăr bucureşteni, ci cei care…sunt ţărani.

Gând de după: Cred că intuiesc de ce e ăsta aşa de dobitoc. E nefutut. În ăştia 2 ani cât am stat aici, cu el în apartament, nu l-am văzut o dată cu o femeie la el. Niciodată. Ever! Cred că de ziua lui am să îi fac cadou o curvă (da, cacafonie dar mi se cam rupe).

Completare: Şi eu sunt provincial, culmea, din acelaşi oraş cu Gigi. Şi mie mi-a fost greu la început, până să mă obişuiesc cu jungla de aici. Nu mă descurc nemaipomenit, nu mă consider a fi “împlinit” (de aia am şi nevoie de colegi de apartament). Dar eu nu am venit aici să fac bani. Am venit aici să învăţ. Consider că am rămas om şi nu m-am transformat în maimuţă. Sau cel puţin sper.

15 thoughts on “Problema provincialului ajuns în Capitală

 1. Pingback: Etherfast’s corner » Colegii de camera

 2. Pingback: Bătaia e ruptă din rai?! « Jurnal Întrerupt

 3. rasebo

  Apropo de stereotipuri. Mi s-a întâmplat de incredibil de multe ori să fiu catalogat drept ţăran de unele persoane. Când şi de ce? Când aflau că sunt din provincie, mai ales din nordul ţării (“Moldovean prost” sună cunoscut?). Până să ştie acest mic detaliu picant, erau super ok, corecţi, pachetul complet. După, li se ridica oleacă nasul mai pe sus.

  Ideea e să nu generalizăm. Da, sunt mulţi ţărani de Bucureşti, dar nu toţi cei ce locuiesc în oraşul ăsta sunt aşa, fie că-s născuţi aici sau nu. :)

  Reply
 4. Cristian

  “Îi cere colegului de apartament să spele cada cu detergent după ce face duş, dar el nu se atinge de căcatul ăla de cârpă cu lunile.”

  Pai el nu face baie :-))

  Reply
 5. Cristian

  Poate ca nu e totusi nefutut. Poate ca se duce la curvele alea cu care vrei sa-i faci tu cinste :-)

  Reply
 6. ramona

  colega mea de apartament tinea televizorul ei deschis non stop (ca noaptea cica nu poate sa doarma cu el oprit :|), iar cand l-am lasat eu deschis 5 minute pana m-am dus la magazin….mi-a scos ochii ca ii consuma televizorul meu aiurea :|
  eu eram singura care freca la aragazul ala de-mi ieseau ochii, iar cand ieseam cu mai multi prieteni in oras…zicea in gura mare ca ramasese spuma nush pe unde si l-a curatat ea :|
  deci da…cel mai sanatos e sa stai singur.

  Reply
 7. rasebo

  Cristian: Face baie, din păcate (sau din fericire?).

  ramona: nu suport să stau singur. Mă voi muta în curând de aici, cu un fost coleg de cămin. Avem cam acleaşi apucături, cam aceleaşi hobby-uri, facem parte din aceiaşi generaţie, aşa că ar trebui să fie ok. Cea mai buna parte e că nu va fi doar amicul ăla în apartament. În cameră cu mine va sta şi Ea. ;)

  Reply
 8. nede1st

  Gigi asta nu e taran pentru ca e provincial, pentru ca a venit la capitala ca “sa se ajunga” sau pentru ca l-ar fi schimbat Bucurestiul. Toata discutia asta provinciali-bucuresteni este o generalizare stupida.

  Gigi este taran pentru ca asta e firea lui, personalitatea lui, caracterul lui. Gigi este taran pentru ca asa a fost facut si educat de mama si tatal lui. Nu are importanta ca e din provincie, din Bucuresti sau din Kuala Lumpur. Tarani exista peste tot, indiferent de locatie, de varsta, de sex. Asemeni cum oameni cumsecade se gasesc si in Bucuresti si in orice capat al tarii acesteia. Fiecare caz trebuie judecat in funcite de persoana in sine, nu de provenienta ei.

  Legat de problemele convietuirii intr-un spatiu comun, este o discutie veche de cand lumea. Eu am ajuns la concluzia ca daca vrei sa strici o relatie cu cineva, trebuie sa te muti impreuna cu acea persoana. Mai devreme sau mai tarziu, intotdeauna apar diferende.

  Reply
 9. rasebo

  Gigi nu era deloc aşa înainte. Nu îl vedeai aruncând pe jos nimic. Nu îl vedeai să ceară ceva de la o persoană, fără ca el să ofere acelaşi lucru, în caz de nevoie.

  Sunt oameni care sunt ţărani mulţumită personalităţii şi educaţiei lor. Dar sunt şi oameni care se schimbă atunci când îşi mută casa într-un alt loc.

  Reply
 10. unu'

  Nu inteleg problema carui provincial o ridici tu aici: a ta, un provincial care a venit in Bucuresti sa invete sau a lui Gigi (colegul tau de apartament) care nu spala cada. De asemenea nu inteleg care e rolul orasului Bucuresti in toata povestea asta a ta cu Gigi. Nu exista nici un amanunt in descrierea lui Gigi, a ta sau a problemelor dintre voi doi care sa se lege de Bucuresti. Puteati la fel de bine sa locuiti in Iasi, Timisoara, Constanta, etc. Sunt doua teme care ar fi trebuit sa le tratezi separat: “Taranul de Bucuresti”, respectiv “Gigi: un taran care nu-mi spala cada”.

  Reply
 11. rasebo

  Iasiul nu te schimbă așa. Nici Timișoara, Constanța sau oricare alt oraș din țară.

  Bucureștiul, în schimb, este un oraș unic, atât prin cantitatea de nesimțiți pe metru pătrat cât și din punctul de vedere al stresului crescut care-ți face nervii terci. Este o singură temă.

  App, as aprecia daca ai folosi o adresa de e-mail valida.

  Reply
 12. unu'

  Deci hai sa ne intelegem…Iti vorbesc din punctul de vedere al unui bucurestean nascut si crescut aici. Din start, iti spun ca nu am nimic cu provincialii, fie ca vin in Buc. sa faca bani, sa invete, sa isi construiasca o cariera sau altceva.
  Am amici si prieteni din provincie cu care ma inteleg excelent. Sunt niste oameni de nota 10…As fi idiot sa afirm ca relatia mea de prietenie cu cineva depinde de orasul din care provine.
  Spui ca: “Bucurestiul, în schimb, este un oras unic, atât prin cantitatea de nesimtiti pe metru patrat cât si din punctul de vedere al stresului crescut care-ti face nervii terci.”…Ok, poate ca este “unic” dar unicitatea ii este data doar de simplul fapt ca este capitala tarii. Aici sunt banii si oportunitatile, deci de aici rezulta afluxul enorm de populatie venita din provincie, in special din orase slab dezvoltate economic, fapt care a dus la haosul care exista azi in Bucuresti. Prin haos ma refer la haosul din trafic, aglomeratiile de la metrou, din magazine, din oras. Bucurestiul nu a fost intotdeauna asa.
  De asta iti spun ca putea la fel de bine sa fie alt oras. Daca Iasiul sau Clujul de ex. ar fi fost capitala tarii, iti garantez ca era aceeasi situatie. Temperamentul agresiv, impulsiv al oamenilor, stresul, pe care le observi in fiecare zi este dat in mare parte de haosul de care spuneam. Revenind la Gigi al tau, prietene, Gigi a fost intotdeauna Gigi….nu Bucurestiul l-a transformat in ceea ce este…poate ca l-a abrutizat si mai mult dar el a fost asa dintotdeauna. Faptul ca se crede un zeu printre noi, bucurestenii, ii scoate si mai mult in evidenta conditia jalnica in care i se afla creierul atrofiat.
  Nu neg faptul ca si unii bucuresteni au o proasta crestere si o lipsa crasa de bun simt si educatie. Dar acestia reprezinta un procent mic. Nu uita ca in Bucuresti se face carte, aici sunt cele mai bune universitati si licee, spre deosebire de alte orase si judete uitate de Dumnezeu unde scolile arata vai de mama lor iar gradul de incultura in randul populatiei de acolo este infiorator. Sper ca faza cu “Stereotipul Bucuresteanului nesimtit, analfabet si înapoiat dpdv social este arhicunoscut.” a fost doar o ironie. Arhicunoscut de catre cine? Cine a creat stereotipul asta? Daca ai sa rasfoiesti un pic netul pe tema asta, ai sa observi ca cei care ridica astfel de topicuri sunt provinciali ca si tine. Nu am vazut un bucurestean care sa fie revoltat de faptul ca Bucurestiul a devenit un oras axfisiat de cei care vin din provincie. Si asta pentru ca nu ii deranjeaza…cel putin nu in asemenea masura incat sa se exteriorizeze pe net, in public. Ca veni vorba de public, respectiv blogul pe care scrii, care poate fi deci citit de oricine intre 8 si 100 de ani, evita sa folosesti “pula” si “pizda”. Nu dau bine unui provincial care a venit in Bucuresti sa invete…sau…..sa fie de vina Bucurestiul asta plin de nesimtiti ?

  Reply
 13. deA

  Si eu stau cu o “taranca” din Sulina care in afara de ifose ca ea a ajuns sa studieze in Anglia, nu stie nimic. Si exact ca in povestea ta: ea nu spala mucegaiul pe care il face pe tavanul baii, nu da cu matura in baie dupa ce se piaptana si acopera podeaua cu fire de par, lasa vase murdare in chiuveta, nu se ocupa de nicio problema care apare legata de casa, nu aeriseste casa, inchide geamurile imediat cand aerisesc eu, consuma si gaz si electricitate mult mai mult decat mine dar facturile e “musai” sa se imparta in mod egal (nu mentionez ca nu vorbeste corect nici limba romana nici cea engleza pentru ca asta nu ma priveste) dar mie stie sa imi tina discursuri moralizatoare privitoare la consumul de caldura si la curatenie pentru ca, de!, eu sunt “bucuresteanca imputita”(cuvintele ei, inainte ca macar sa ma fi cunoscut, dar dupa ce aflase ca sunt din Capitala).Ce noroc pe noi cu stereotipiile!

  Reply
 14. plutitoru

  Asa o fi dar dumneata zici de alti ca consuma internet dar dumneata nu consumi internet cu acest blog ? Nu consumi curent toata ziulica teleleu pe calculator ? Si de unde sti ca colegul dumneata de apartament e nefutut ? In ziua de azi te poti imprieteni pe internet , faptul ca dumneata esti ramas in urma cu tehnologia nu e vina nimanui , sa sti . Poate face omul amor pe internet si asa nu risca sa se imbolnaveasca ca dumneata . Zici de mahala dar nici nu esti de parte .

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.