Google Chrome

Gugăl a lansat un nou browser, Google Chrome. Am fugit şi eu pe pagina proiectului, am dat download în windows-ul din vbox şi m-am apucat să-l folosesc.

User agent-ul:  Mozilla/5.0 (Windows; U; Windows NT 5.1; en-US) AppleWebKit/525.13 (KHTML, like Gecko) Chrome/0.2.149.27 Safari/525.13

The good:

Încă un competitor pe “piaţa” browserelor. Poate, dacă Chrome-ul va aduce destule inovaţii, îi va determina şi pe cei de la Mozilla şi Microsoft să scoată browsere mai bunicele. Dacă cei de la MS şi Mozilla scot chestii mai bune, şi cei de la Google vor scoate ceva mai bun. Nu m-am exprimat eu foarte bine, dar prindeţi ideea. În plus, aş vrea ca cei de la MS să scoată în continuare numai rahaturi. Pentru că nu-mi place de ei.

E open source. Asta e un pitic pe creier de-al meu. Nu explic, nu mă bag în detalii, dar din punctul meu de vedere e un mare plus.

Este uşor. Atât dpdv al interfeţei simple, fără briz-briz-uri inutile, cât şi al memoriei RAM. Să nu uităm totuşi că şi Firefox-ul era cam la fel de uşurel la începuturi. Chrome-ul sper să rămână aşa.

Fiecare tab al broswerului este izolat într-un fel de sandbox, adică dacă o pagină deschisă într-un tab dă o eroare urâtă, nu se blochează tot browserul, ci doar acel tab. Cu alte cuvinte, fiecare tab este izolat. Mi se pare o idee genială şi intră uşor în categoria “de ce nu m-am gândit la asta până acum”.

La fel de interesantă mi se pare şi soluţia pe care au găsit-o pentru căsuţa de “search”. Nu este separată, ci este integrată în bara de adresă şi îşi oferă primele rezultate aproape instantaneu.

The bad:

Google nu cred că va mai susţine aşa de mult Firefox-ul. Acum că au un browser propriu, chiar nu prea mai au de ce să stea aşa de mult în spatele celor de la Mozilla. Vor fi susţinuţi, nu mă îndoiesc de asta, dar nu aşa de mult ca până acum. Până la urma urmei, chiar ei spun că au folosit bucăţi din codul Mozilla (şi Apple WebKit) pentru a crea Chrome-ul.

Nu există momentan versiune pentru Linux şi din cauza asta trebuie să-l testez în Windows-ul din VirtualBox. Câh. Dar măcar au spus că versiunile pentru Apple şi Linux sunt în lucru, beta-ul de acum fiind scos pentru Windows mai mult pentru a testa reacţia utilizatorilor.

La o primă vedere, paginile arată cam ca din topor şi se mişcă destul de greu când rulează un filmuleţ flash. Complet scuzabil, având în vedere că e doar un beta şi că nu-l rulez nativ, ci într-o maşină virtuală.

De unde naiba schimb limba? Nu suport niciun software în limba Română şi nu găsesc nicăieri opţiunea pentru a schimba limba. Da, sunt chior.

2 thoughts on “Google Chrome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.