Comunitarii

Presupun că ştiţi că nu suport javrele fără stăpân de pe stradă, aşa numiţii câini comunitari. Îmi plac câinii, nu mă înţelegeţi greşit, am şi eu unul acasă, în Botoşani, dar nu suport să îi văd pe stradă fără stăpân, sălbăticiţi. Aşa că, dacă vă simţiţi prost citind chestii împotriva căţeluşiloooor drăguuuuţi şi scuuumpi, vă invit să citiţi asta în schimb.

Toată treaba e simplă: nu mă interesează cum şi de ce au ajuns pe stradă. Mi se rupe dacă jăvruţele alea drăguţe au fost părăsite, dacă au fugit de acasă sau dacă… Orice-ar fi, nu mă interesează. Ce mă interesează, în schimb, e să dispară de pe străzi.

Avem la dispoziţie o soluţie simplă şi eficientă, pusă în practică în multe multe ţări civilizate:

 1. Se culeg toate potăile de pe stradă;
 2. Dacă trec de controlul “psihologic” (dacă sunt destul de prietenoşi pentru a putea fi daţi spre adopţie), se introduc jăvruţele în centre pentru adopţie. Dacă nu trec de control, zboară direct la eutanasiere;
 3. Dacă sunt adoptate, se întocmesc actele prin care, printre altele, persoana respectivă este obligată să primească vizite la domiciliu în primele 6 luni de la adopţie. Asta pentru a nu exista un risc major ca acel deştept să elibereze câinii. Ar fi recomandabilă şi o limită de adopţie, adică fiecare om să poate adopta x câini. În plus, dacă este prins că abandonează căţelul ăla, are dreptul la 3 ani puşcărie. Prea drastic? Nu cred.
 4. Dacă nu sunt adoptate, se bagă animalele într-un camion, se transportă într-un centru de eutanasiere unde sunt băgate în camere de gazare. Ieftin, rapid, eficient.
 5. Pentru a nu exista riscul izbucnirii unei epidemii, leşurile să fie duse la crematoriu şi transformate în cenuşă.

Prea scump? Tăiaţi punctele 2 şi 3.

Dar veţi urla în gura mare că nu este uman! Ba e foarte uman şi mai ales corect. Li se dă o şansă să trăiască mai bine. Dacă nu au noroc, c’est la vie. La gazare cu ei.

Şi de când până când suntem atât de ipocriţi încât să folosim “uman” în aceeaşi propoziţie cu “câini” sau, mai general, “animale”? De exemplu, astăzi nu a fost foarte uman din partea unor câini să mă atace pe mine şi prietena mea, din senin. Sună aiurea, nu?

Cum s-a întâmplat? Pur şi simplu mergeam pe o alee în spatele unui bloc, conducând-o pe ea acasă. Vorbeam, glumeam, râdeam. La un moment dat, sar în spatele nostru 3 potăi mari, sănătoase, bine hrănite, supărate, gata-gata să sară să muşte. Ce dracu le-am făcut potăilor ălora să ne atace? Am trecut prin teritoriul lor? De când naiba este teritoriul lor? E teritoriul meu, al tău, al oamenilor. Nu al unor javre sălbatice.

Îmi aduc aminte cât de înjurat era Băsescu când a spus că nu mai vrea să vadă javre pe străzile Bucureştiului… Cât de revoltată era Brigitte Bardot că vrem noi să eutanasiem săracele animăluţe. De ce nu s-a plimbat ea singură noaptea printr-un cartier din Bucureşti infestat de javre fără stăpân? Să văd cât de mult mai iubea ea animalele după ce rămânea cu hainele alea de firmă sfâşiate şi cu găuri adânci în picioarele ei atââât de fine şi îngrijite. Sictir!

Apropo! Care e deşteptul căruia i-a venit ideea cu “puneţi un vas cu apă câinlor fără stăpân”?! Mă refer la clipul ăla de apare pe toate ecranele publicitare din intersecţiile Bucureştene. În loc să angajaţi hingheri, că şi-aşa cică n-aveţi destui (hint: oferiţi-le mai mulţi bani dacă vreţi oameni care să vină la muncă – îi puteţi lua din bugetul pentru reclame), voi tocaţi banii pe reclame ce îndeamnă oamenii să ajute javrele să crească mari şi sănătoase. Dobitocilor!

9 thoughts on “Comunitarii

 1. nede1st

  :)) Foarte drastic articolul si ai pus bine punctul pe i. In zona unde locuiesc acum, o catea a dat nastere la vreo 5 pui. La inceput erau simpatici si draguti, dar deja potaile s-au facut mari si au inceput sa isi arate coltii si sa maraie. Ma gandesc deja sa le pun otrava in vasul lor de apa :D

  Reply
 2. rasebo

  Apropo de jăvruţele care scot pui pe bandă rulantă. N-ar fi trebuit, la un moment dat, să fie castraţi toţi câinii din Buc? Ce s-a întâmplat cu..acţiunea aia?

  Reply
 3. danz3l

  se intampla cu cainii vagabonzi cum se intampla cu cersetorii
  nu-i dorim dar totusi ii ajutam…
  eu eram perfect de acord cu ce facea Basescu…

  Reply
 4. rasebo

  Nede: nu prea are treabă Oprescu cu asta. După ce a dispărut efectul de ştire nouă, de senzaţional, s-a dus totul la fund cum se întâmplă de obicei în Rromânia.

  danz3l: Cu cerşetorii nu e la fel de simplu. Unii sunt aşa pentru că pur şi simplu nu mai au cum să trăiască altfel, alţii s-au apucat de cerşit pentru că… e o meserie bănoasă.

  Reply
 5. culturacimpanzeilor

  Cunosc cel putin doua locuri prin care n-ai nicio sansa de-a trece pe timpul noptii. Haite salbatice ce se napustesc sa te sfisie! Desi nu mi-e teama de caini, n-am reusit sa trec niciodata pe timpul noptii fiind nevoit sa fac cale intoarsa. Problema adoptiei e la fel de spinoasa ca si cea a “iubitorilor de animale” ce le intretin fara sa le pese cu adevarat de ele. Intr-o noapte m-am trezit muscat de o poteie adapostita provizoriu de “stapinii” ei. Imi pare si acum rau ca n-au iesit afara sa le “multumesc”. S-au limitat sa stinga luminile :P

  Reply
 6. plutitoru

  Vai dar cata cruzime in ziulica de astazi ! Pe vremea mea (cu emfaza!) nu aveam nicio bucatica de carne dar tot dadeam oasele sa manance cainele . Astazi tineretul are bani de tigari si internet dar sa ingrijeasca un animal nevinovat nu are . Avea dreptate vechea actrita de cinematograf . Apropos de mon amour , sa sti mai tinere ce te tot pretinzi de la oras ca nu se spune Bridgette Bardot cum ai scris dumneata ci uite Brigitte Bardot :
  http://ro.wikipedia.org/wiki/Brigitte_Bardot
  Deci iata dovada ca esti din Botosani . Daca aceasta minunata doamna a chinologiei romanesti a sarutat manusitele unui biet catelandru si a vizitat pe Sfintia Sa tov Basescu , atunci si dumneata pune mana fa bine lasa tigarile si internetul si cumpara o bucatica de parizer pt un catelasi .

  Reply
 7. Pingback: Hai să-ngrăşăm comunitarii | rasebo.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.