Nokia, ce deţine deja 48% din acţiunile Symbian, a făcut o ofertă (410 mil USD) pentru achiziţionarea restului de 52% de la ceilalţi acţionari, în principal producători de echipamente electronice şi telefoane. 91% dintre acţionari (Sony Ericsson, Ericsson, Panasonic şi Siemens) au acceptat oferta, Nokia aşteptându-se ca şi Samsung Electronics să spună “da”.
Momentan, Symbian este cel mai utilizat sistem de operare pentru smartphone-uri, singurul său rival la ora actuală fiind Microsoft Windows Mobile.
Planurile companiei Nokia în legătură cu viitoarea achiziţie sunt cel puţin interesante. Pentru început, producătorul finlandez vrea să elibereze anumite părţi din Symbian sub licenţa Open Source Eclipse Public License – v.1.0 pentru ca, în următorii doi ani, restul componentelor să fie eliberate sub aceeaşi licenţă.
Din punctul meu de vedere (şi se pare că nu numai al meu), unul dintre principalele motive pentru care Nokia a ales să achiziţioneze platforma Symbian este Android-ul celor de la Google care, deşi întârzie să apară, reprezintă o ameninţare destul de serioasă pentru restul producătorilor de sisteme de operare mobile. Ar mai fi şi unele “detalii” legate de costul licenţelor de Symbian, licenţe pentru care Nokia a plătit anul trecut mai mult de 250 milioane USD, fiind oarecum logic pentru producătorul finlandez, din punct de vedere comercial, să cheltuiască 410 mil USD pentru achiziţionarea Symbian-ului.